Easy.to/REMEMBER

Schoenen

Wegens het naderen van het jaar 2000 heeft de mensheid de afgelopen tijd op ontelbare manieren teruggeblikt op de eeuw die zeer spoedig achter ons zal liggen. In kranten, tijdschriften en op televisie werden we ondergedompeld in eeuwoverzichten en eeuwverkiezingen. Maar weinige daarvan waren zo amusant als Solemates: the century in shoes. Deze website geeft per decennium een overzicht van de schoenmode sinds 1900. De wisselwerking tussen bloedserieuze schoeiselwetenschap en gepaste zelfspot maakt Solemates tot een leuke en informatieve site. Bovendien wordt er extra aandacht besteed aan gedenkwaardige schoenen als de robijnrode slippers van Dorothy in The Wizard of Oz en de blauwe suède schoenen van Elvis. Imelda Marcos met haar immense collectie wordt uiteraard niet overgeslagen.

*www.centuryinshoes.com/intro.html

Nationale parken

Voor de ware liefhebber van de Amerikaanse nationale parken! De website Mapping the National Parks biedt aan de hand van zo'n tweehonderd eeuwenoude en gloednieuwe landkaarten een overzicht van de politieke, culturele en geologische geschiedenis van de nationale parken van de Verenigde Staten. De weergave van de kaarten is van hoge kwaliteit en dat maakt het mogelijk om details zeer scherp uit te vergroten. Vooral de specials over vier grote parken - Arcadia, Grand Canyon, Great Smoky Mountains en Yellowstone Park - zijn zeer fraai. De site is een initiatief van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres die in het kader van het American Memory Project de stof van haar cartografische collectie heeft afgeblazen. Het doel van dit project is om grote delen van het Amerikaanse cultuurgoed te digitaliseren en gratis toegankelijk te maken voor het grote publiek. Op de site van Mapping the National Parks staan ook links naar de andere kaartencollecties van het American Memory Project.

*memory.loc.gov/ammem/gmdhtml/nphtml

Gratis domeinnamen

Wie heeft er geen hekel aan het intikken van lange Internetadressen? Na twintig slashes en ongeveer evenveel `dot.coms' blijkt dat je ergens een typefout hebt gemaakt en probeer die dan maar eens te vinden. Het is een kwelling voor Internetgebruikers en een strop voor homepagebezitters. Maar er gloort hoop aan de horizon! Er zijn verschillende sites op het Internet, zoals Web.com en de alweer wat oudere easy.to/REMEMBER, die gratis vervangende domeinnamen aanbieden. Deze adressen zijn veelal een stuk eenvoudiger dan de ellenlange codes waarmee de meeste Internetproviders hun klanten opschepen. Web.com en easy.to/REMEMBER zorgen ervoor dat bezoekers via het verkorte adres als het ware worden `omgeleid' naar het oude adres. Bij Web.com moeten homepagebezitters samen met hun nieuwe domeinnaam helaas ook extra reclame op hun site dulden.

*easy.to/REMEMBER web.com/nm/sea/sea.html

Anders reizen

Anders Reizen is een website voor reizigers die tijdens hun vakantie het massatoerisme willen vermijden en die zich van tevoren willen verdiepen in hun reisbestemming. De site bevat een groot aantal reisverslagen voorzien van prachtige foto's, handige reistips en praktische informatie over een veertigtal landen. Zo staat er op de site een prachtig reisverhaal van een fietstocht langs het Moorse erfgoed van Andalusië en een wandeling over het dak van de wereld in Nepal. Bovendien is Anders Reizen niet verbonden aan een commerciële reisorganisatie. Mensen die op zoek zijn naar reisgezelschap kunnen terecht bij het reisgenoten-prikbord. `Andersreizenden' geven elkaar tips op het reizigersforum.

*www.andersreizen.nl

Maxisingles

Wie geen behoefte heeft aan babykleertjes of rammelaars maar wel aan de nieuwste dansplaten, is bij 12 Inch Records aan het juiste adres. Deze online muziekwinkel verkoopt cd's en vinyl, zowel nieuw als tweedehands, in stijl variërend van club tot hardcore tot populair. Het assortiment bevat zowel import als Nederlandse platen. Zoals vaker op het Internet liggen de prijzen lager dan in gewone winkels.

*www.12inch.cjb.net

Babycadeaus

Geen tijd om een leuk cadeau te kopen voor een onlangs bevallen vriendin, familielid of collega? Babycompany.nl biedt oplossing. Op de site zijn allerlei babycadeaus te bestellen, zoals kruippakjes, knuffels en fotolijstjes. De Babycompany verzendt de geschenken fraai verpakt naar het gewenste adres. Niet goedkoop, wel makkelijk, zeker voor mensen die niet van kraambezoek houden.

*www.babycompany.nl

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. E-mail: agenda@nrc.nl