DG voor Rabo oude bekende

De Duitse DG Bank en de Rabo willen hun internationale activiteiten ten behoeve van grote klanten in een gezamenlijk bedrijf bundelen. De oude `strategische alliantie' krijgt eindelijk handen en voeten.

De Deutsche Genossengesellschaft, oftewel DG Bank, is voor de Rabobank een oude bekende. Nadat de DG Bank begin jaren negentig eerst op eigen houtje probeerde in Nederland marktaandeel van Rabo af te snoepen, sloten beide banken in 1992 een `strategische alliantie'.

Die moest ertoe leiden dat Duitse zakelijke klanten van de DG Bank in Nederland bij alle Rabokantoren terecht konden, en omgekeerd.

Hoewel die samenwerking in de praktijk niet al te veel zoden aan de dijk zette, dook de naam van de DG Bank bij de Rabo wel steeds op als mogelijke partner voor nauwe samenwerking, bijvoorbeeld voor het opzetten van een Europese telefoonbank of het gezamenlijk aanbieden van vermogensbeheer of verzekeringen.

Dat de naam DG Bank telkens wordt genoemd ligt voor de hand. Net als de Rabobank is de DG Bank van oorsprong een coöperatieve bank, met stevige wortels in de landbouwsector en de middenstand. Via de Volksbanken richt de bank zich op het midden- en kleinbedrijf, via de Raiffeissenbanken op de agrarische klanten. De DG Bank heeft een sterke positie in het oosten van Duitsland. In de vroegere DDR werkt de bank samen met de lokale Volks- en Raiffeisenbanken.

De DG Bank is qua omvang de derde bank van Duitsland. Ze komt oorspronkelijk uit Berlijn. Van 1895 tot 1945 resideerde haar voorloper, de `Preussenkasse' in deze stad. Na de val van de muur keerde de DG Bank terug. Op dit moment verrijst in de Duitse hoofdstad een prestigieuze nieuwe nederzetting van de bank: pal naast de Brandenburger Tor, aan de Pariser Platz.

De DG Bank, die sinds begin 1998 een naamloze vennootschap is, richt zich de laatste tijd actief op vermogensbeheer en zakenbankieren. De bank legt daarbij veel accent op de begeleiding van beursintroducties.

Behalve in Duitsland is DG Bank gevestigd in elf landen. Ook in Nederland is DG Bank aanwezig, met een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht. De bank werkt met de Rabo en andere coöperatieve banken in Europa samen in een alliantie onder de naam Unico, maar die samenwerking leidt al jaren een slapend bestaan.