De Grave: reservisten voor vredesmissies

Minister Frank de Grave (Defensie) overweegt reservisten in te zetten bij vredesmissies in het buitenland.

Dat zei De Grave gisteravond na een toespraak voor de Liberale Internationale in Den Haag. Hoewel De Grave nog veel ,,haken en ogen'' voorzag bij de inzet van reservepersoneel, zei hij te overwegen het `Angelsaksische model' op te nemen in de Defensienota, die volgende maand verschijnt.

De VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk doen al jarenlang een beroep op oud-militairen bij grootschalige inzet in het buitenland. De Grave erkende dat de mobilisabele eenheden van oud-dienstplichtigen langzaam uitsterven.

Tegelijkertijd trekken de voortdurende uitzendingen een zware wissel op het beroepspersoneel. De Grave zei daarom te overwegen enthousiaste BBT-ers (beroepssoldaten bepaalde tijd) na hun afzwaaien nog van tijd tot tijd onder de wapens te roepen. De minister verwacht wel problemen met de werkgevers van reservisten.

Het huidige beleid maakt inzet van oud-miltairen in het buitenland al in principe mogelijk. Defensie maakt hier echter niet of nauwelijks gebruik van.