Damrak flegmatiek bij rentestijging

Een lange rente die steeg tot 5,53 procent, het hoogste peil sinds november 1997, en een tweede koersval op Wall Street misten vanmorgen volledig hun uitwerking op het Damrak. De AEX-index hoefde slechts 1,05 punt terug op 550,98 punten.

Daarmee reageerde het Damrak net als de rest van Europa met een opmerkelijk flegma op de snel verslechterende fundamentele omstandigheden. Tekenen uit de termijnhandel in Standard & Poor's 500-index-contracten wezen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag, en dat legde een bodem onder de Europese koersen.

VNU was verreweg de grootste verliezer op de onzekere markt van vanmorgen. De herhaalde mededeling dat de uitgever met een aandelenemissie van ruim 2 miljard gulden komt om daarmee voor een deel de overname van Nielsen Media te financieren, viel niet in goede aarde. Het risico voor de winst per aandeel zorgde ervoor dat aandelen VNU van de hand werden gedaan. Het koersverlies bedroeg rond het middaguur 4,5 procent op 32,80 euro.

Echte uitschieters ontbraken op het Damrak, waar de stemming vooral afwachtend was. Morgen is de expiratie van oktober-opties en die kan, bij de huidige onzekerheid, nog voor vuurwerk zorgen.

ABN Amro lag wel in de belangstelling. Het bankfonds dikte 15 eurocent aan op 22,09 euro, in reactie op berichten in de Wall Street Journal. De Amerikaanse zakenkrant voerde ABN-topman Kalff op die wel in leek te zijn voor een alliantie met de Franse bank Société Générale.

In navolging van de klappen die de Amerikaanse technologie-aandelen kregen moesten soortgelijke Nederlandse aandelen in koers terug. Chipmachinefabrikant ASM Lithograpy raakte 8 eurodubbeltjes kwijt op 64,90 euro, Philips leverde 45 eurocent in op 91,65 euro en softwareproducent Baan Company verloor 6 eurocent op 13,13 euro.