Apple boekt meer winst, sluit chipspact met IBM

Apple Computer heeft in het vierde kwartaal van dit boekjaar een nettowinst van 111 miljoen dollar gemaakt, ofwel 63 dollarcent per aandeel. In dezelfde periode het jaar daarvoor was dit 106 miljoen dollar. De winst valt lager uit dan in eerste instantie verwacht werd, maar is hoger dan bij de winstwaarschuwing van het bedrijf eind september werd voorspeld.

Het Amerikaanse bedrijf maakte toen bekend een winst van tussen de 75 en 85 miljoen dollar te verwachten. Apple kon de stormloop op de populaire Power Mac G4's niet aan. In de eerste drie weken dat de pc op de markt was gebracht kreeg Apple een order van 150.000 van deze computers. Door een tekort aan chips konden niet alle bestellingen op tijd geleverd worden. Enkele dagen na de aankondiging verwachtte de computerfabrikant zelfs een nog lagere winst als gevolg van de aardbeving in Taiwan, waar Apple's Powerbook en iBook computers gemaakt worden.

Dat de winst uiteindelijk nog enigszins meeviel komt doordat Apple uiteindelijk meer G4's kon verschepen dan het oorspronkelijk dacht, namelijk 64.000. Voor de nieuwe iBook, een draagbare versie van de iMac, ontving de computerfabrikant 300.000 orders, maar kon er slechts 6.000 verschepen.

Om de chipproblemen te lijf te gaan heeft Apple een pact gesloten met IBM, dat met het produceren van de G4 chips voor Apple begin volgend jaar aanvangt. De firma`s werkten eerder samen bij de ontwikkeling van Apple's PowerPC Processor.

Fred Anderson, Apple's financiële topman, voorspelde dat de winst in het eerste kwartaal van volgend jaar aanmerkelijk hoger zal zijn dan in het eerste kwartaal van dit jaar en dan in het vierde kwartaal. Dit zou mogelijk zijn door de samenwerking met IBM en de herstelde chipproductie in Taiwan.