Amazon.com opent vestiging in Den Haag

Het Amerikaanse Internetbedrijf Amazon.com zal begin volgend jaar een Europees call-centre in Den Haag openen. Dit zal waarschijnlijk een groei van driehonderd tot vijfhonderd banen voor de gemeente Den Haag opleveren.

Het Amerikaanse bedrijf is de grootste Internetboekhandel ter wereld. Naast boeken bieden ze ook cd's, video's, computerspelletjes en speelgoed via het net aan. Klanten kunnen de producten on line bestellen en betalen met een creditcard. Na twee tot acht weken weken stuurt het bedrijf de producten dan toe.

Emmie van Halder, directeur van The Hague Development Foundation die de afgelopen maanden onderhandelingen voerde met Amazon.com, is ingenomen met de komst van het bedrijf. Volgens Van Halder zal het verwerken van bestellingen voor de Europese markt nu veel sneller gaan.

,,Het is straks mogelijk dat klanten die een extra tarief betalen de producten binnen 24 uur krijgen en normale bestellingen zullen er in een week zijn.'' Ook zal Amazon.com mogelijk Nederlandse producten gaan aanbieden.

Volgens manager David Kelly van Amazon.com, dat zijn hoofdkantoor in Seattle heeft, is Den Haag een goede locatie om ,,een snel en efficiënt bedrijf'' neer te kunnen zetten. Kelly: ,,We hebben Den Haag gekozen om een aantal redenen zoals de aanwezigheid van meertalige, hooggeschoolde arbeidskrachten en het prettige leefklimaat.''

Het nieuwe kantoor zal in het begin van 2000 worden gevestigd in het zogenoemde Bruggebouw dat boven de Utrechtsebaan is gebouwd. Mogelijk zal het bedrijf naast een call-centre in de toekomst ook andere diensten in Den Haag gaan huisvesten.

De Haagse wethouder Verkerk (Economische Zaken) verwelkomt de komst van Amazon. ,,Amazon is een fantastische naam om toe te voegen aan de groeiende lijst van communicatiebedrijven die zich hier hebben gevestigd. Den Haag is de Telecom City van Europa'', aldus Verkerk.