Advies: vernieler Picasso niet vervolgen

De man die in mei een schilderij van Picasso vernielde in het Stedelijk Museum in Amsterdam, moet niet strafrechtelijk worden vervolgd. Dat concluderen een psychiater en een psycholoog die de 41-jarige P.G. hebben onderzocht in een rapport, aldus de raadsman van de dader, mr. J. Knap.

G. was al jaren onder psychiatrische behandeling toen hij in mei dit jaar het mes zette in het schilderij Vrouwelijk naakt voor tuin van Pablo Picasso (1956). De man was even daarvoor ontsnapt uit een psychiatrische inrichting in Utrecht. Na de vernieling van het schilderij werd hij weer opgenomen. Omdat de man al in een inrichting wordt behandeld, achten de deskundigen het niet nodig ook nog strafrechtelijke maatregelen tegen hem te nemen, aldus Knap. Volgens hem is zijn cliënt bereid mee te werken aan zijn behandeling. De officier van justitie kan volgens een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam nog geen commentaar op het rapport geven. Het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak loopt nog en het is nog niet duidelijk of de zaak voor de rechter komt. Het ministerie van OC en W is deze week een onderzoek begonnen naar de problemen van musea met criminaliteit en beveiliging. (ANP)