Zwart verhandelen kaartjes niet verboden

De ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) blijven er bij dat een speciaal wettelijk verbod op de zwarte handel in toegangskaarten voor het Europees voetbalkampioenschap (EK 2000) geen zin heeft.

De oppositiepartijen CDA en GroenLinks hadden om zo'n wettelijk verbod gevraagd. De regeringsfracties zijn het met de bewindslieden eens. Dat bleek gisteren tijdens een voortgezet debat over de voorbereidingen van het kampioenschap in de Tweede Kamer. Mede-organisator België heeft al wel speciale wetgeving hiervoor.

De Belgische `voetbalwet' stelt onder meer de illegale handel in kaartjes voor voetbalwedstrijden strafbaar. Die wet is ook van toepassing op de kaartverkoop voor het Europees kampioenschap. Tijdens het vorig jaar gehouden wereldkampioenschap voetbal, dat in Frankrijk werd gehouden, bleek de zwarte handel een bron van ernstige ongeregeldheden, zo hebben de Belgische autoriteiten vastgesteld. Peper en Korthals vinden de bestrijding van zwarte handel in kaarten geen taak voor de rijksoverheid, maar primair de verantwoordelijkheid van de organisatie.

Eerder al wees Korthals er op dat de kaartenhandel civielrechtelijk zou moeten worden aangepakt. Maar als er al strafrechtelijke bepalingen zouden zijn, dan zou een strikte naleving daarvan teveel mankracht van de politie vergen. ,,Die capaciteit kunnen we beter besteden aan de bestrijding van de hooligans'', aldus Korthals. GroenLinks en CDA houden vast aan een strafrechtelijke aanpak van de zwarthandel in kaartjes.