Utrecht dubt over tolpoort voor auto

De gemeente Utrecht is bereid tot nieuw overleg met minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) over de invoering van het rekeningrijden in en om de stad. Binnenkort zullen beide partijen elkaar spreken.

Netelenbos voert ook al maandenlang onderhandelingen met de gemeente Amsterdam over de invoering van het rekeningrijden in en om de hoofdstad. Het is echter nog onzeker of beide partijen het eens kunnen worden over de invoering van deze omstreden maatregel om de files terug te brengen.

Een woordvoerder van de minister erkende vanmorgen dat de contacten met Utrecht nog ,,erg pril'' zijn. ,,We staan er positief tegenover maar het is nog even afwachten wat er allemaal uit de gesprekken zal komen.''

Een zegsman van de gemeente Utrecht ontkende overigens berichten als zou het gemeentebestuur al hebben besloten om het rekeningrijden in te voeren. Het gaat slechts om de bereidheid tot overleg.

De stad houdt nog steeds vast aan enkele strikte voorwaarden. Een daarvan is dat het rekeningrijden niet alleen in Utrecht maar tegelijkertijd in de hele Randstad van kracht wordt. Het lijkt op dit moment zeer onwaarschijnlijk dat het zover zal komen.

Het was aanvankelijk wel de bedoeling van het kabinet om al gedurende deze kabinetsperiode het rekeningrijden in te voeren rond alle vier grote steden in de Randstad. Na een golf van protesten van autobezitters, waarbij vooral de ANWB en het dagblad De Telegraaf zich onderscheidden, besloot Netelenbos dit voornemen echter te laten varen. In plaats daarvan zou er eerst in één of meer steden met rekeningrijden worden geëxperimenteerd.

Het ministerie en de gemeente Utrecht spraken elkaar intussen vanmorgen tegen over de vraag wie het initiatief had genomen voor het nieuwe contact. Volgens Verkeer en Waterstaat was dat ditmaal van Utrecht uitgegaan. Een woordvoerder van de stad daarentegen zei dat dit op aandrang van het departement geschiedde.