Topmannen bewaken beursregels

Voormalig Shell-topman C. Herkströter wordt voorzitter van de commissie die schendingen van de Amsterdamse beursregels moet onderzoeken. De vijftien man sterke commissie kan beursgenoteerde bedrijven die bijvoorbeeld te laat zijn met een winstwaarschuwing straks openlijk op de vingers tikken.

Het is de bedoeling dat Herkströters onafhankelijke commissie zich vanaf eind dit jaar gaat buigen over mogelijke regelschending door beursfondsen.

De beurs wil met de instelling van de commissie tegemoetkomen aan de toenemende roep om transparantie. Nu blijven onderzoeken (en hun uitkomsten) veelal achter gesloten deuren. Naast Herkströter hebben ook voormalige bestuursvoorzitters als S. de Bree (DSM) en A. Land (Hagemeyer) zitting genomen in de zogeheten Adviescommissie Fondsenreglement.

,,We hopen dat bedrijven van zo'n krachtige, onafhankelijke commissie eerder accepteren dat ze fout zitten'', stelt beurspresident George Möller in een toelichting. ,,En wanneer we vijf jaar verder zijn hebben we een prachtig boekje. Jurisprudentie is in dit geval heel belangrijk, want de spelregels zijn nu eenmaal niet expliciet vast te leggen. Een beroving op straat is gemakkelijker te bewijzen dan het niet melden van koersgevoelige informatie.''

De beurs onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van KLM (interne memo over winstdaling), NBM Amstelland en Reed Elsevier (beide late winstwaarschuwing). Ook andere onderzoeken zijn gaande, maar welke bedrijven daarbij zijn betrokken is nooit bekendgemaakt. De beurs bepaalt ook in de toekomst wat aan de commissie wordt voorgelegd. ,,Van de wetgever hebben wij ook een rol als toezichthouder meegekregen en we kunnen die verantwoordelijkheid nooit volledig uit handen geven. Maar als er werkelijk iets aan de hand is, moet het vreemd lopen wanneer dat niet wordt onderzocht en voorgelegd aan de commissie'', aldus Möller.

BERISPING: pagina 20