Top Nederlandse bank omgekocht in filmschandaal

De top van de voormalige Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) is omgekocht in het schandaal met de miljardenkredieten die eind jaren tachtig en begin jaren negentig zijn verstrekt voor financiering van filmprojecten in Hollywood.

Dit staat in de stukken die de Amerikaanse justitie in Los Angeles gisteren heeft vrijgegeven ter toelichting op de vervolging van de zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini. De twee Italianen worden beticht van oplichting, vervalsing, meineed en verduistering met behulp van leningen die de Nederlandse bank verstrekte.

De Franse bank Crédit Lyonnais heeft een akkoord gesloten met het Amerikaanse parket, waarbij de bank erkent dat één van haar ex-bestuurders en twee voormalige bankiers van de Nederlandse dochter CLBN ,,objecten van waarde'' van Parretti en Fiorini hebben geaccepteerd. Daarnaast zou er substantieel bewijs bestaan dat op zijn minst één bankier van CLBN is betrokken bij het doelbewust schenden van de Amerikaanse wetgeving en op zijn minst één bestuurder van de Franse moederbank deze acties zou hebben goedgekeurd of bevestigd.

In ruil voor 4 miljoen dollar en acceptatie van de verantwoordelijkheid zal Crédit Lyonnais niet verder worden vervolgd. Wel wordt mogelijke vervolging van de betrokken bankiers genoemd op Frans grondgebied.

In de periode waarop het Amerikaanse onderzoek zich richt was voormalig CLBN-bestuursvoorzitter G. Vigon de hoogstverantwoordelijke voor de kredietverstrekking aan de Italianen. Na zijn bevordering tot hoofd Europese zaken op het hoofdkantoor in Parijs bleef Vigon de kredieten begeleiden. Zijn plaats als bestuursvoorzitter werd in die jaren bij CLBN in Rotterdam overgenomen door J.J. Brutschi. CLBN-bestuurder J.M. Griffault was het nauwst betrokken bij de contacten met beide Italiaanse zakenlieden.

Nadat maandag Giancarlo Parretti werd gearresteerd in het Italiaanse Orvieto, is gisteren ook Florio Fiorini opgepakt door de politie in Milaan. De Amerikaanse justitie heeft beider uitlevering gevraagd. Parretti worden 55 misdrijven ten laste gelegd en Fiorini 25, van fraude en meineed tot witwassen van zwart geld.

    • Steven Adolf