Shirt geheime wapen All Blacks

Het wereldkampioenschap rugby is nog maar net begonnen, maar voor Adidas is al geruime tijd bekend welke ploeg op 6 november de Webb Ellis Trophy omhoog zal tillen. Vorig jaar troefde het Duits-Franse sportmerk de concurrentie (Nike, Canterbury) af door een exclusief vijfjarig contract af te sluiten met de Nieuw-Zeelandse rugbybond. Ruim 190 miljoen gulden had Adidas over om de nummer één van de wereld in het nieuw te steken.

The All Blacks zijn gewild, en niet alleen vanwege hun sportieve prestaties. Geen rugbyshirt dat wereldwijd zoveel ontzag inboezemt als het gitzwarte shirt met de witte veer op de linkerborst. In het rugbymaffe Nieuw Zeeland geldt het tenue als een nationaal symbool. Geen wonder dan ook dat de ondertekening van het sponsorcontract rechtstreeks werd uitgezonden op de Nieuw-Zeelandse televisie.

De overeenkomst leidde zelfs tot een nationaal debat. Met als inzet de vraag hoe het nieuwe tenue eruit zou moeten zien, nadat Adidas had aangekondigd enkele revolutionaire wijzigingen door te willen voeren. Bondsvoorzitter David Moffett stelde slechts één voorwaarde. Het shirt moest ,,zwart, zwart en zwart'' zijn. Voor het overige kreeg Adidas de vrije hand.

Het resultaat van de miljoenendeal is dezer dagen te bewonderen bij het WK in Ierland, Frankrijk en Groot-Brittannië, waar de ploeg van bondscoach John Hart in een gestroomlijnde outfit voor de dag treedt. Het kraagloze shirt doet in nog maar weinig opzichten denken aan het aloude tenue en is door de concurrentie nu al uitgeroepen tot het geheime wapen van de All Blacks.

Het `Strip-of-the-Century'-shirt is gemaakt van een stof die zo glad aanvoelt dat tegenstanders nauwelijks nog grip krijgen op de toch al aalvlugge Nieuw-Zeelanders – een groot voordeel in een sport waar lichamelijk contact het verschil tussen winst en verlies bepaalt.

Net als het wedstrijdshirt dat concurrent Nike vorig jaar voor het Nederlands voetbalelftal vervaardigde, bestaat het tenue verder uit een stof, Climalite geheten, die het transpiratievocht absorbeert en naar de buitenlaag transporteert, waar het vervolgens verdampt. Kortom, warm hebben de rugbyers het voortaan niet meer.

Nieuw zijn verder de stroeve repen stof onder de armen en op de borst, waardoor de spelers een betere controle over de bal hebben. ,,Wij beweren niet dat Nieuw Zeeland nu wereldkampioen wordt, maar het shirt zal ze ontegenzeggelijk van pas komen'', zo liet een woordvoerder van Adidas onlangs weten.