Portugal krijgt EK voetbal 2004

Portugal organiseert over vijf jaar het Europees kampioenschap voetbal. Dat heeft de Europese voetbalbond (UEFA) gisteren besloten tijdens een bijeenkomst in Aken. Spanje en Oostenrijk-Hongarije waren de andere kandidaten.

De aanwijzing van Portugal kwam als een verrassing. Algemeen werd aangenomen dat buurland Spanje de meeste kans maakte. De veertien leden van het Executive Committee oordeelden anders. Alle kandidaten hadden eerder op de dag de gelegenheid gekregen een toelichting te houden van een half uur. Daarop diende de EK-commissie van de UEFA het voorstel in om Portugal te kiezen als gastheer van Euro 2004. Het bestuur nam die aanbeveling over.

Eusebio, de beroemdste voetballer uit de Portugese geschiedenis, heeft zich sinds 1997 ingezet als ambassadeur voor de kandidatuur van zijn vaderland. De geboren Mozambikaan sprong gisteren een gat in de lucht toen hij de uitslag vernam. ,,Ik ben net zo blij als toen ik met Benfica de Europa Cup won in 1962 en twee keer scoorde in de finale'', zei Eusebio. ,,Hier hebben we achttien maanden keihard voor gewerkt. We hadden sterke concurrentie, maar op de een of andere manier heb ik er altijd in geloofd.''

De woordvoerders van de Portugese voetbalbond betoogden in hun presentatie dat het toernooi het land op lange termijn ten goede zal komen. Portugal was nooit eerder gastheer van een sporttoernooi van deze omvang. De slogan waarmee het Zuid-Europese land won, was aandoenlijk van eenvoud: `Wij houden van voetbal'.

Bondsvoorzitter Gilberto Madail sprak van de mooiste dag uit zijn leven. ,,We hebben er alles aan gedaan te laten zien dat een land als Portugal in staat is Euro 2004 te organiseren. Door daarin mee te gaan heeft de UEFA een nieuwe bladzijde opgeslagen in de Europese voetbalhistorie.''

De wedstrijden zullen in tien stadions worden gehouden, verspreid over acht steden. Vijf stadions worden of gebouwd of herbouwd. Het hoofdstadion, het Estadio da Luz van Benfica in Lissabon, zal worden voorzien van louter zitplaatsen, 70.000 in totaal.

,,Dit mag voor menigeen als een verrassing komen'', lichtte UEFA-voorzitter Lennart Johansson toe. ,,Maar de keuzecommissie was ervan overtuigd dat Portugal de beste aanbieding had gedaan. Dat Spanje in het verleden al van alles heeft gehad en Portugal nog nooit, heeft niet meegespeeld.''

De Spaanse delegatie was met stomheid geslagen. ,,Ik feliciteer de Portugezen'', zei bondsvoorzitter Villar Llona. ,,Maar het is niet waar wat Egidius Braun, de voorzitter van de EK-commissie, heeft gezegd. Hij beweerde dat Portugal betere stadions en hotels heeft dan Spanje. Juist omdat Portugal die accommodaties niet heeft, krijgen zij het EK. De UEFA ziet dit als een mooie kans het voetbal in Portugal te ontwikkelen.''