Politie confisqueert steeds meer heroïne

De hoeveelheid in beslag genomen heroïne is de afgelopen twee jaar bijna verviervoudigd. In 1996 werd nog langelijk 516 kilo onderschept, het afgelopen jaar werd er 2.043 kilo aangetroffen. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van van CRI en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De stijging komt vooral voor rekening van de regio Rotterdam-Rijnmond. In 1998 werd daar 1.355 kilo geconfisqueerd, iets meer dan 65 procent van de landelijke hoeveelheid en meer dan twee keer zoveel als de totale hoeveelheid in 1997. Volgens de Rotterdamse politie is de stijging te wijten aan een grotere doorvoer door de haven, maar ook door een betere samenwerking van politie en douane in `hark-teams'.

De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne en hasj nam de afgelopen twee jaar licht toe. De hoeveelheid geconfisqueerde xtc en lsd zit geen duidelijk lijn zien. De hoeveelheid in beslag genomen amfetamine nam sterk toe tot 1.450 kilo en 240.000 pillen tegen 324 kilo en 1.025 pillen in 1997.Volgens de opstellers van het rapport kunnen uit de cijfers geen trends worden afgeleid, omdat inbeslagnemingen niet systematisch worden geregistreerd. Het rapport pleit daarom voor een landelijk uniform registratiesysteem.

De laatste jaren neemt de populariteit van heroïne in Nederland overigens af, zo blijkt uit onderzoek.