Polis tegen verkrachting verdeelt Zuid-Afrika

Verzekeringsmaatschappij Commercial & General Union (CGU) in Johannesburg heeft gisteren een polis geïntroduceerd voor `overlevers van verkrachting'. Voor 25 rand per maand (een kleine 9 gulden) verzekeren vrouwen, kinderen èn mannen zich ervan dat ze na seksueel geweld medische en psychologische hulp krijgen. Een ander bedrijf overweegt met een soortgelijke polis te komen. Jaarlijks worden in Zuid-Afrika meer dan een miljoen vrouwen verkracht.

De `verkrachtingspolis' heeft tot felle reacties geleid van hulpverleners. ,,Het is immoreel voor elk bedrijf om financieel wijzer te willen worden van de ellende van vrouwen'', zei Nthabiseng Mogale, directeur van People Opposing Women Abuse (POWA), een landelijke organisatie die zich bezighoudt met de bestrijding van seksueel geweld en misbruikte vrouwen opvangt. Ondernemingen zouden moeten investeren in de bestrijding van verkrachtingen, meent Mogale. Nu wordt de indruk gewekt dat seksueel geweld wel meevalt, want `de verzekering dekt de schade'. Carol Bower, woordvoerster van een andere hulpgroep, Rape Crisis, meent dat de verzekeraars inspelen op de ,,angsten van vrouwen uit de middenklasse'', die genoeg geld hebben. Maar criminologe Rika Snyman verdedigt de verzekering omdat de polis slachtoffers tot ,,overlevers'' maakt.

Iedereen met een normale ziektekostenverzekering – niet verplicht in Zuid-Afrika – heeft recht op een aantal medische behandelingen na seksueel geweld, maar een kuur tegen besmetting met het virus dat tot aids leidt, valt daar niet onder. CGU zegt dat zo'n behandeling wel door de `verkrachtingspolis' wordt gedekt.