Planten met duizend armen in het oerwoud

Waarom is de heks zo slecht? Dat is een vraag die alleen een kind kan stellen. Waarom is de heks slecht en de held goed? Waarom zijn vanzelfsprekendheden zoals ze zijn? Volwassenen weten daar over het algemeen niet één-twee-drie een antwoord op en daarom moeten de kinderen zelf op onderzoek uit. Zoals de kleine Kirikou, geboren in een Westafrikaans sprookjesdorp, waar de verschrikkelijke heks Karaba een vloek over heeft uitgesproken. Kirikou is zo nieuwsgierig en bijdehand dat hij al uit de baarmoeder vragen aan zijn moeder stelt. ,,Een kind dat praat in de buik van zijn moeder, komt er zelf wel uit'', antwoordt zij en zo is het. Kirikou wordt geboren en rent de wijde wereld in om erachter te komen waarom die Karaba zo slecht is dat ze alle mannen meeneemt, `opeet' fluisteren de dorpsbewoners, de put heeft doen opdrogen en angst en somberheid zaait.

Animatiefilmer Michel Ocelot tekende de avonturen van Kirikou naar zijn eigen jeugdherinneringen uit Guinee, in het oker en zandgeel van de lemen hutten en het smaragdgroen van het oerwoud waarin planten met duizend armen groeien. Alsof de schilderijen van Rousseau le Douanier tot leven zijn gekomen. Grashalmen zo dik als boomstammen wiegen sierlijk in de wind. Ocelot presenteert een milde, overzichtelijke wereld, zonder karikaturaal of schetsmatig te worden. Alles wat je aan de clichématige Disney-stijl tegen kan staan, wordt hier elegant omzeild: geen geforceerde stemmetjes (al klinkt de Nederlandse nasynchronisatie wel erg `wit' en is het voor ouders met kinderen die kunnen lezen wellicht een aanbeveling om naar de ondertitelde versie te gaan, zodat de originele muziek van Youssou N'Dour niet alleen tijdens de aftiteling klinkt); geen vertrokken mombakkessen voor de griezels; geen geforceerde oneliner-dialogen. Kirikou en de heks ziet er schitterend uit. De film roept een magische wereld op, zonder gedoe met sterrenstof en toverstafjes, maar louter en alleen door kleurenpracht en een geschakeerd verhaal over schurken, helden en betoverende prinsessen. Deze herfstvakantiehit is net zo toegankelijk als al die Disney-klonen, maar oneindig veel rijker.

Kirikou en de heks (Kirikou et la sorcière). Regie: Michel Ocelot en Raymond Burlet. Nederlandse nasynchronisatie: Wim Pel. Met de stemmen van: Sander van der Poel, Liz Snoijink, Marjolein Algera. In: 21 theaters en tijdens Cinekid (23 t/m 31 okt.), inl. (020) 4272127. Vanaf 5 jaar.

    • Dana Linssen