PAELLA VALENCIANA DE LA HUERTA

Al lang en nog steeds staat de paella boven aan de lijst van bekende Spaanse gerechten. Valencia is de streek waarvan men zegt dat ze er origineel vandaan komt. Er bestaan echter in Valencia alleen al tientallen variaties op de Paella Valenciana maar de basis is altijd hetzelfde. Ik zal dan ook niet afwijken van het meest gangbare recept daar deze voldoende is om een smaakvolle paella te bereiden. Een populaire manier om de te tijd te verdrijven in Valencia is te discussiëren over het beste recept. Iedereen heeft die namelijk. Dit kan leiden tot vermakelijke situaties zoals ik verleden jaar meemaakte tijden de paasweek. Traditie is dat er in de eerste paasnacht op straat een paella-kookcompetitie wordt gehouden door alle restaurant- en kroegeigenaren door de hele stad, De passanten in de volgestroomde straten eten mee nadat ze zich intens hebben bemoeid met de bereiding ervan. Het recept van vandaag is ook tijdens dit feest het meest gebruikte. Voor de bereiding kan men het best een originele paellapan gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in Spaanse specialiteitenwinkels en in sommige Aziatische winkels. Als alternatief kunt u een grote wok gebruiken. Plaats de paella of wok op het vuur met de olijfolie en een snuifje zout. Als de olie warm is bak dan de kip en het konijn rondom goudbruin. Voeg de snijbonen toe en bak het mengsel nog 6 minuten. Nu kan de tomaat erbij waarna u het nog 6 minuten laat pruttelen op een laag vuurtje. Voeg nu al het water en paprikapoeder toe. Als het geheel kookt voeg dan de slakken, safraan en artisjokharten toe. Na 15 minuten koken mag de rijst er gelijkmatig overheen gestrooid bij. Laat het geheel nu 6 minuten op een hoog vuur doorkoken en daarna op een laag pitje tot het droog gekookt is. Houd de gaarheid van de rijst en het moment van droogkoken in de gaten. Is de rijst nog niet gaar en kookt het al droog voeg dan nog wat water toe. Vermijd zo veel mogelijk te roeren. Eet smakelijk.

    • Miguel Sanmartin