ÖVP wil niet meer regeren met SPÖ in Oostenrijk

De politieke situatie in Oostenrijk is ondoorzichtig en onvoorspelbaar geworden nadat de conservatieve ÖVP besloten heeft niet te gaan regeren.

Hoewel de partij na de verkiezingen van vorige week evenveel zetels in het parlement bezet als de extreem-rechtse FPÖ, verkiest de partij toch de oppositie, zo besloot ze gisteren na een lange vergadering. Tijdens de verkiezingscampagne had de ÖVP gezegd haar 13-jarige-coalitie met de sociaal-democraten niet te zullen voortzetten indien ze minder stemmen zou krijgen dan de FPÖ en daarmee derde partij van het land zou worden. Bij de einduitslag bleken de conservatieven weliswaar 415 stemmen minder te hebben gehaald dan de FPö van Jörg Haider, maar toch evenveel zetels in het parlement te krijgen.

Als de partij van Wolfgang Schüssel, in de laatste regering minister van Buitenlandse Zaken, persisteert in deze houding - en Schüssel zei gisteren dat de ÖVP dat doet - dreigt het land zonder nieuwe coalitie te blijven en kunnen nieuwe verkiezingen noodzakelijk worden. De grootste partij van Oostenrijk, de sociaal-democraten van bondskanselier Viktor Klima, weigert namelijk een coalitie aan te gaan met de FPÖ.

Om de politieke impasse te doorbreken zou de Oostenrijkse president Thomas Klestil vandaag een ontmoeting hebben met eerst Schüssel en daarna Klima. Eén van de opties die in de besprekingen aan de orde zullen komen, is die van een minderheidsregering onder leiding van Klima, die parlementair gesteund wordt door de ÖVP, zonder dat die in de regering vertegenwoordigd is. Schüssel heeft namelijk gisteren ook gezegd dat met zijn partij wel te praten valt over mogelijke afspraken over bijvoorbeeld de begrotingspolitiek.

Zowel Klima als Schüssel heeft gisteren de negatieve commentaren van Israel op de verkiezingsuitslag verworpen. De Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, had gedreigd de betrekkingen met Wenen op een laag pitje te zetten als de extreem-rechtse FPÖ tot de regering wordt toegelaten. Klima en Schüssel wezen er gisteren beiden op dat de verkiezingswinst van de FPÖ ,,democratisch'' tot stand is gekomen. Bovendien zei Schüssel dat de verkiezingscampagne verschoond is gebleven van antisemitische opmerkingen. (Reuters, AP)