Moeilijk jaar voor golfkarton

De golfkartonindustrie zit in een dip. Waar de rest van de Nederlandse economie bloeit als nooit tevoren, verwacht de kartonsector dit jaar maar een half procentje te groeien. Vorig jaar was dat 1,7 procent en dat lag ook al onder het Europees gemiddelde. Door de extreem slechte aardappeloogst van eind 1998 zakte de productie van de aardappelverwerkers en hoefde de kartonindustrie geen dozen te leveren.

Een deel van de Nederlandse vissersvloot week uit naar de Afrikaanse kust en kocht daar het verpakkingskarton. Als gevolg van de Azië- en roebel-crisis lag de industriële productie begin dit jaar lager waardoor er minder in te pakken viel. Daarnaast verliest de sector langzaam maar gestaag afzet, omdat industrieën hun productie naar lage-lonenlanden verplaatsen. (ANP)