Mobiele telefoons stuwen winst Motorola op

De aanhoudend hoge verkopen van mobiele telefoons heeft de omzet van chip- en telefoonproducent Motorola een flinke impuls gegeven. Het concern maakte gisteren een omzetgroei over het derde kwartaal bekend van 7 procent tot 7,7 miljard dollar. De winst kwam de afgelopen drie maanden uit op 332 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder slechts 40 miljoen werd verdiend.

Zoals verwacht maakte Motorola, na Nokia de grootste producent van mobiele telefoons, een eenmalige afschrijving bekend van 994 miljoen dollar op zijn belang van 18 procent in Iridium. Dit bedrijf, dat voor een tegenvallend aantal klanten over de gehele wereld satelliettelefonie verzorgt, heeft in juli uitstel van betaling aangevraagd.

Motorola deed het vooral goed in de mobiele telefonie waar 3,1 miljard dollar aan omzet werd gerealiseerd. Deze verkopen liggen 37 procent hoger dan een jaar geleden en de orderportefeuille is maar liefst met 43 procent gegroeid tot 4,3 miljard dollar. Ook de halfgeleidersdivisie had een behoorlijke omzetstijging van 11 procent tot 1,6 miljard dollar. De orders bij de derde chipproducent van de wereld stegen daar met 24 procent tot 1,8 miljard.

Motorola zag wel de omzet teruglopen in de afdeling netwerkdiensten en semafoons. Die afdeling had een omzet die 17 procent lager lag dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal.