Legerchef leek loyaal

De nieuwe machthebber in Pakistan, de 56-jarige generaal Pervaiz Musharraf, werd een jaar geleden door premier Sharif aangewezen als opvolger van legerchef Jehangir Karamat, met wie Sharif in onmin was geraakt over de economische en sociale problemen in het land. Musharraf, die voor de deling van India en Pakistan werd geboren in New Delhi, stond na zijn snelle opmars in het leger bekend als loyaal aan het regime van Nawaz Sharif. Na zijn benoeming als legerchef verzekerde hij naar verluidt in een vraaggesprek dat het Pakistaanse leger niet langer rechtstreeks was betrokken in de politiek.

Na de verhuizing van zijn familie - bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 - naar de nieuwe staat Pakistan bracht hij zijn jeugd door in de havenstad Karachi. In 1964 begon hij aan zijn opleiding in het leger in de Noordwestelijke Grensprovincie. Ook zou hij in Groot-Brittannië opleidingen hebben gevolgd. Als jong soldaat vocht Musharraf in twee oorlogen tegen India, eerst in 1965 om Kashmir, en in 1971 bij de oorlog tussen beide landen om de afscheiding van het toenmalige Oost-Pakistan, het tegenwoordige Bangladesh, waar hij deel uitmaakte van een speciale commando-eenheid van het Pakistaanse leger.

Daarna maakte hij een snelle opmars, totdat hij in 1995 luitenant-generaal werd, verantwoordelijk voor het strategisch belangrijke district Mangla in de Punjab, dichtbij de grens met India.

Over zijn overtuiging bestaan verschillende lezingen. Sommige waarnemers in Pakistan hebben Musharraf in verband gebracht met delen van het leger waarin verschillende fundamentalistische moslimgroeperingen de afgelopen jaren een stevige basis hebben gekregen. Dat is onder andere het resultaat van de gemelde Pakistaanse betrokkenheid bij de burgeroorlog in het buurland Afghanistan. Het Pakistaanse leger wordt algemeen gezien als de belangrijkste sponsor van de extremistische Talibaan, die het grootste gedeelte van Afghanistan controleren.

Maar oud-premier Benazir Bhutto zei vanochtend dat hij geen fundamentalist is. ,,Hij is een professionele, dappere soldaat, geen geestelijke'', aldus Bhutto, die zelf in Londen in ballingschap leeft. Zij noemde hem ook ,,gematigd''.