Leger in Pakistan pleegt staatsgreep

Het Pakistaanse leger heeft gisteravond de macht overgenomen en de regering van premier Nawaz Sharif afgezet. In de hele wereld is vandaag geschokt gereageerd op de militaire machtsovername in Pakistan.

Met name het buurland India heeft zeer bezorgd gereageerd. De Verenigde Staten reageerden voorzichtig. De Pakistaanse legerchef, generaal Pervaiz Musharraf, liet gisteravond via de staatstelevisie weten dat de strijdkrachten de macht hadden overgenomen in Pakistan uit onvrede met de ,,zelfzuchtige politiek'' van Sharif die de instellingen van het land ,,systematisch'' zou hebben vernietigd. Ook heeft Sharif zijn land in economisch opzicht dichtbij de ineenstorting gebracht, aldus de nieuwe sterke man in Islamabad. Sharif wordt volgens de legerleiding gevangen gehouden, maar niet bekend is waar hij zich bevindt.

In Islamabad was het straatbeeld vanochtend volgens ooggetuigen rustig, al werden de meeste overheidsgebouwen bewaakt door militairen. Voorzover vanmiddag bekend was hebben zich tijdens de staatsgreep geen gewelddadigheden voorgedaan tussen burgers en het leger, of tussen verschillende legeronderdelen, zoals aanvankelijk werd gevreesd. De staatsgreep in Pakistan volgde kort nadat premier Sharif gisteren bekend had gemaakt dat hij generaal Musharraf had ontslagen. Vlak na het bericht over het ontslag van generaal Musharraf bestormden legertroepen het gebouw van de Pakistaanse staatstelevisie in het centrum van Islamabad. Kort daarop gingen alle radio- en televisiezenders uit de lucht. Tegelijkertijd omsingelden militairen de internationale luchthavens van Islamabad en van de twee grootste steden van het land, Karachi en Lahore. Alle vliegvelden werden gesloten. Rond tal van overheidsgebouwen en strategische installaties verschenen in de loop van de avond militairen. Ook werd een cordon gelegd om de ambtswoning van Sharif in Islamabad.

,,Ik wil u laten weten'', zei Musharraf vannacht tijdens zijn televisietoespraak tot de Pakistaanse bevolking, ,,dat de strijdkrachten hebben ingegrepen als een laatste redmiddel, om verdere destabilisatie te voorkomen. Op dit moment wil ik u alleen verzekeren dat de situatie in het land rustig, stabiel en onder controle is.'' Hij zou mogelijk later vandaag een verklaring uitgeven waarin hij zou ingaan op de plannen die het leger heeft.

De staatsgreep onder leiding van generaal Musharraf heeft volgens waarnemers binnen en buiten Pakistan te maken met de oorlog tussen India en Pakistan in Kashmir, waarbij afgelopen zomer honderden islamitische activisten en militairen om het leven kwamen. De infiltratie van de militanten in het Indiase deel van Kashmir zou zijn bedacht en uitgevoerd door de Pakistaanse legerleiding. Eind juli riep premier Sharif, na onderhandelingen met president Clinton, de militanten op zich terug te trekken uit India. In Pakistan werd de terugtrekking gezien als een grote vernedering, met name voor het leger. Musharraf werd algemeen gezien als het brein achter de infiltratie in het Indiase hooggebergte.

Voor de buitenwereld toonde Musharraf zich loyaal naar Sharif, maar gisteren bleek dat er wel degelijk een breuk was ontstaan tussen beiden. Opmerkelijk was dat de Amerikaanse regering drie weken geleden het Pakistaanse leger waarschuwde niet te zoeken naar,,ondemocratische oplossingen''. Reacties, portretPagina 5

HoofdartikelPagina 9