Korthals wist niet van deal met K.

Minister Korthals (Justitie) was niet op de hoogte van de overeenkomst die het Amsterdamse openbaar ministerie vorig jaar sloot met de top-crimineel Mink K. Dat zei de minister gisteren in antwoord op vragen in de Tweede Kamer. Volgens Korthals ging het om een `pre-deal', waarvan hij formeel niet op de hoogte hoefde te worden gebracht. Volgens de commissie-Kalsbeek was Mink K. verantwoordelijk voor de invoer van 15.000 kilo cocaïne door de politie in de periode 1991-1994. In de eerste helft van dit jaar voerde officier van justititie F.Teeven `oriënterende gesprekken' over een getuigenverklaring van K. tegen andere criminelen. In de pre-deal beloofde K. dat hij geen strafbare feiten zou plegen en dat hij zich bij justitie zou melden als het Europese Hof een veroordeling van 6 jaar wegens wapenhandel had bekrachtigd. In september werd hij opgepakt na een wapenvondst.