Internationale beurzen

LONDEN

`Gematigd negatief', zo kon de Europese reactie op de forse daling van de Amerikaanse beurskoersen met 2,2 procent vanmorgen worden omschreven. De koersen op de Europese beurzen gingen wel omlaag, maar de schade viel verhoudingsgewijs mee. In Londen daalde de FTSE-index met 1,1 procent tot 6108 punten. Meer indruk dan Wall Street maakten nieuwe Britse cijfers over de loonstijging, die in augustus 4,9 procent blijkt te hebben bedragen. Dat leidde tot de verwachting dat de Bank of England haar rente alsnog zal moeten opschroeven.

In Parijs viel de schade vanmorgen mee, met een daling van 0,9 procent tot 4616 punten. Beleggers maakten zich zorgen over de gestegen marktrentes op de obligatiemarkt, en termijnhandel in de S&P 500 index wees op een verwachte lagere opening van Wall Street vanmiddag. In navolging van de tegenvallende Intel-cijfers in New York daalden vooral de tech-aandelen.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vanmorgen fors gedaald. Het Nikkei-gemiddelde verloor 336,32 punten (1,86 procent), op 17.754,49. In Zuid-Korea sloot de beursindex 0,1 procent lager en Hongkong daalde met 2,2 procent. Sidney eindigde 0,93 procent in de min.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren fors lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 231,12 punten (2,17 procent) tot 10.417,06. Handelaren schreven het verlies toe aan zwakte van de obligatiemarkt en zorgen over derde-kwartaalcijfers die het bedrijfsleven dezer dagen publiceert. De handelsstop kwam even in werking toen de beursindex te snel daalde.

FRANKFURT

De DAX-index was, met een val van 1,3 procent tot 5287 punten, de grootste daler in Europa vanmorgen. SAP was opnieuw de gebeten hond, nadat het softwarehuis raamde dat de omzet niet met 20 tot 25 procent zal groeien dit jaar, maar met 15 tot 20 procent. Het aandeel kelderde met 9 procent na gisteren ook al met 5 procent te zijn gedaald.

PARIJS

Het defensieconcern Raytheon kelderde met 44 procent nadat het had gezegd dat de winst zowel dit als volgend jaar ver onder de verwachtingen zal blijven.

Intel kwam nabeurs met tegenvallende derde-kwartaalcijfers, en in de nahandel daalde de koers met 7 procent. Boeing, Caterpillar en United Technologies moesten bijna 6 procent prijsgeven.