India brengt leger in paraatheid

India heeft zijn strijdkrachten gisteren in de hoogste staat van paraatheid gebracht in verband met de staatsgreep in het buurland Pakistan.

Algemeen is in de wereld zeer bezorgd gereageerd op de ontwikkelingen in Pakistan. De Verenigde Staten, die relatief voorzichtig bleven, waarschuwden India versluierd tegen militaire avonturen.

In India, waar vanochtend de nieuwe regering van premier Atal Behari Vajpayee werd geïnstalleerd, werd met grote bezorgdheid gereageerd op de staatsgreep in Pakistan, evenals India zelf een nucleair-wapenland. ,,Wij volgen de situatie van nabij'', aldus een woordvoerder van premier Vajpayee. Schermutselingen langs de grenzen, waar eerder dit jaar de spanningen bij herhaling hoog opliepen, bleven uit.

In de regio toonde ook China zich ,,zeer bezorgd''. China wordt beschouwd als bondgenoot van Pakistan – als tegenwicht tegen de regionale rivaal India.

De Verenigde Staten riepen op tot ,,zo spoedig mogelijk'' herstel van de democratie in Pakistan. Een zegsman van het Witte Huis zei dat Washington ,,geen niet-grondwettige actie'' kon steunen. Maar hij meende ook dat het nog te vroeg was om te zeggen dat ,,een militaire junta'' in Pakistan heerst. De Europese Unie heeft vandaag besloten de ondertekening van een overeenkomst met Pakistan voor onbepaalde tijd uit te stellen.

In Londen zei de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto begrip te hebben voor de ingreep van het leger, maar ze zei te hopen dat de legerleiding binnen drie maanden verkiezingen uitschrijft. ,,Sharif heeft geprobeerd de democratie te ontmantelen, hij heeft iedereen ontslagen - de president, de hoogste rechter, hij viel de media aan, buitenlandse investeerders en de oppositie'', zei Bhutto, die zich eerder dit jaar in Londen vestigde nadat zij in Pakistan tot vijf jaar gevangenis was veroordeeld wegens corruptie. Bhutto, die twee keer premier was in Pakistan, wil pas terugkeren als er vrije verkiezingen worden gehouden.