Hofdichter begeleidt treinramp

Bij zijn aantreden als Brits hofdichter in mei beloofde Andrew Motion vrolijke en droevige ,,nationale onderwerpen'' met gedichten te begeleiden. Zijn officiële debuut, een gedicht bij het huwelijk van prins Edward en Sophie Rhys-Jones in juni, viel duidelijk in de eerste categorie. Zijn tweede werkstuk, een gedicht over een wandeling langs de Theems ter gelegenheid van het jaarlijkse vakbondscongres in september, was moeilijker te plaatsen.

Maar gisteren sloeg hij een onmiskenbaar plechtige noot aan met een gedicht over de treinbotsing bij het Londense station Paddington, die vorige week aan zeker dertig mensen het leven heeft gekost en die de natie heeft geschokt.

,,Het leek me iets dat ik als Poet Laureate moest doen, maar het was ook iets dat ik wílde doen'', aldus Motion.

In drie strofen van in totaal 75 regels beschrijft Cost of Life eerst het dagelijkse treinritueel van de forens: het zwijgend wachten in de ochtendnevel op het perron van een landelijk station, wolkjes adem, een man met een stukje papier op een scheersneetje, een mevrouw met lippenstift op een tand en als de trein arriveert, het beleefde gedring om een stoel: Mine! En dan is er de botsing: a time dot in which train, carriages, everything is flung out/ side the world's hard limits of mass and space; bloed, schrik, vuur en het detail van een mobiele telefoon die, ,,als een rietfluit'' afgaat tussen de wrakstukken. In de laatste strofe beschrijft Motion hoe de ,,stilte mist wordt'', die langzaam zijn weg terug zoekt over het spoor, naar de slaapsteden en dorpen, onder deuren door en een keuken binnen waaraan iemand alleen zit te staren, like everyone alone will stare/ and see no more than featureless and wasted air.

De hofdichter, die zelf veel per trein reist, zei ,,immens bewogen'' te zijn door de botsing, een gevoel dat veel Britten herkennen, omdat zo'n ramp overal op het drukke en onveilige net had kunnen gebeuren. Motion zelf staat intussen stevig op de kaart als hofdichter. Zijn eerdere gedichten en berichten over Motions omstreden benoeming kwamen vaak in kadertjes en stukjes-met-een-knipoog terecht. The Independent plaatste Cost of Life kloek op pagina 5, tussen het andere nieuws over de ramp en omgeven door een rouwrand.

    • Hans Steketee