Groundhog Day

Een groundhog is een wezenloos grote marmot, een soort landbever maar dan met een klein staartje, die elk jaar precies op 2 februari uit zijn winterslaap ontwaakt. Als hij dan zijn schaduw ziet, zal de winter nog zes weken aanhouden, anders begint de lente. Punxsutawney, Pennsylvania, is de plaats waar Groundhog Day al het langst gevierd wordt. In het gehucht wordt jaarlijks op feestelijke wijze een marmot uit een houten hok getild, aan wie jolige mannen met hoge hoeden vragen of hij zijn schaduw heeft gezien.

Het is ordinair volksvermaak en weerman Phil Conners (Bill Murray) staat daar vér boven. Maar hij moet wel elk jaar op tv de festiviteiten verslaan. Dit jaar zit het nog meer tegen dan anders. De marmot voorspelt kou, door een sneeuwstorm moet de televisieploeg in het dorpje overnachten, en de volgende ochtend blijkt het opnieuw Groundhog Day. En de dag erna ook. En de dag dáárna. En alleen Conners beleeft de dag eindeloos vaak; voor alle anderen is het gewoon telkens een nieuwe dag.

Tja, wat doe je als je leven bestaat uit één dag die je, zonder consequenties, steeds weer kunt overdoen? In het begin is Conners vooral chagrijnig dat het déze dag betreft, en niet die ene met dat hoertje in Thailand. Daarna ontdekt hij hoe leuk het kan zijn als je gedrag geen gevolgen heeft. Na een wilde achtervolging door de politie draait hij vrolijk zijn autoraampje open en bestelt patat en milkshakes bij de dienstdoende agent. Maar uiteindelijk wil hij toch dat de betovering verbroken wordt. Alleen: hoe? Zelfs zelfmoord helpt niet, ook niet wanneer hij de vermaledijde marmot meeneemt in de dood.

Groundhog Day is een sprookje, en dus moet de liefde van een vrouw ervoor zorgen dat alles goed komt. Andie MacDowell met name, Conners' assistente Rita. Dat valt niet mee. MacDowell bekent vrijwel dagelijks op zelfverzekerde toon in reclamespotjes dat ze haar haar niet verft maar `revitaliseert' ,,because I'm worth it'', maar deze Rita is een erg schuchter en niet al te licht ontvlambaar typje. En Conners staat bekend als botte zak.Uiteindelijk overwint de liefde natuurlijk wel gewoon alles. Een naïeve boodschap, maar wel een heel lekkere. Zeker wanneer die zo grappig verpakt wordt als in Groundhog Day.

Groundhog day (VS, 1993, Harold Ramis), SBS6, 20.30-22.20u.

    • Ellen de Bruin