Fusiedroom Wolters Kluwer rendeert

Beleggers konden de nieuwe bestuursvoorzitter van uitgever Wolters Kluwer vanochtend dankbaar zijn. In een interview met de Britse Financial Times verklaarde Caspar van Kempen dat een fusie met Reed Elsevier weer bespreekbaar is. Begin 1998 werd de geplande fusie tussen de uitgevers geannuleerd toen geen overeenkomst mogelijk bleek over de mededingingseisen van de Brusselse autoriteiten.

Wolters Kluwer was vanochtend een van de slechts drie hoofdfondsen die een stijging lieten zien: met 2 procent tot 30,52 euro. De aanvankelijke winst van Elsevier sloeg later om in een verlies van 0,5 procent, op 9,23 euro.

De index van de 25 hoofdfondsen noteerde tegen het middaguur een procent lager. De AEX raakte 5,75 punten kwijt op 550,37. De Duitse automatiseerder SAP richtte veel schade aan onder de Nederlandse technologiefondsen door de omzetverwachtingen terug te schroeven. Grootste slachtoffer is ASM Lithography, toeleverancier van de chipindustrie, dat de koers met meer dan 4 procent zag dalen tot 65,80 euro. Wellicht speelden daarin ook de licht tegenvallende resultaten van chipproducent Intel een rol, die gisteren een kleine winstdaling over het derde kwartaal bekendmaakte.

Ook automatiseerder Baan moest na de waarschuwende woorden van branchegenoot SAP inleveren, namelijk 2,8 procent op 13,27 euro. Debet aan de somberheid bij SAP is vooral de Amerikaanse markt, en die is ook van groot belang voor Baan. Philips leed eveneens een verlies, bijna 3 procent op 92,50 euro.

De beoogde zakenpartners Ahold en Aegon stonden vanochtend beide op verlies. De Registratiekamer zet vraagtekens bij de manier waarop de twee bedrijven omgaan met hun klantgegevens wanneer ze daadwerkelijk gaan samenwerken. Ahold leverde 2 procent in op 28,86 euro, terwijl Aegon 0,7 procent verloor op 82,35 euro.