Films en muziek uit Latijns-Amerika

Hoewel voor het eerst vier Amsterdamse theaters mede programma–onderdelen vertonen, blijft de derde editie van het Festival Latinoamericano de cine y literatura een hoofdzakelijk Rotterdamse aangelegenheid. De kosmopolitische ambiance van een havenstad bleek in het verleden al de ideale voedingsbodem voor een culturele manifestatie, die Latijns-Amerikaanse films en muziek als min of meer gelijkwaardige elementen presenteerde. De literaire component valt iets minder op, al zullen schrijvers als de Chileen Carlos Franz, de Argentijn Mempo Giardinelli, de Braziliaan Antonio Torres en de Colombiaan Fernando Vallejo deelnemen aan een seminar over `het einde van de wereld' en Patagonië in het bijzonder.

Films over Patagonië, zoals Alejandro Agresti's El viento se llevó lo que, vormen een ander programmaonderdeel. Ook is er een aantal documentaires en speelfilms te zien over de Latijns-Amerikaanse voetbalcultuur, met name uit Brazilië.

In het retrospectief gewijd aan de Mexicaanse regisseur Arturo Ripstein ontbreekt zijn meest recente film, de verfilming van Gabriel García Márquez' El coronel no tiene quien le escriba. Ripstein is in Nederland niet erg bekend, maar de laatste jaren wel het object van internationale herwaardering, ook al geven zijn laatste films daar weinig aanleiding toe. Wellicht bewijst zo'n retrospectief dat onbekend ten onrechte onbemind maakte.

Misschien het spannendste onderdeel van dit festival vormt de kleine reeks van Mexicaanse horrorfilms, vooral uit de jaren vijftig en zestig, met vampieren, mummies en de gemaskerde worstelaar Santo. Van de nieuwe speelfilms uit Latijns-Amerika die tijdens het festival gelanceerd worden, verdienen er twee speciale vermelding: de Colombiaanse speelfilm La vendedora de rosas van Victor Gaviria over lijmsnuivende straatkinderen in Medellin, vrij naar Het meisje met de zwavelstokjes, en de Cubaanse fantasie La vida es silbar, waarvoor regisseur Fernando Pérez eerder dit jaar de persprijs van het International Film Festival Rotterdam won.

Festival Latinoamericano de cine y literatura. In: Lantaren/Venster, Rotterdam, 13 tot en met 20 oktober; De Balie, Filmmuseum, De Melkweg en Tropeninstituut, Amsterdam, 14 tot en met 24 oktober. Informatie: tel (010) 2772288; internet: http://www.lantaren-venster.nl.

    • Hans Beerekamp