Eerlijke natuur

Tip: als u achter het net vist voor een voorstelling kunt u nog altijd naar zwarthandelaar Golden Tulip, maar er moet wel een driegangendiner van 565 gulden bij worden geslikt. Sinds gisteren doet die hotelketennaam me denken aan een Chinees goksyndicaat. De leuke jonge jongens met de gsm's hebben de zwaarste zonde begaan in de zakenwereld: imagobeschadiging. Er zal daar flink zijn vergaderd vandaag over ,,het beeld naar buiten toe''.

Zelfs als doorgewinterde buiskijker meende ik iets authentieks te zien twinkelen in de betraande ogen van caberetier Youp van 't Hek, toen hij achter een katheder met twintig microfoons de millennium-voorstelling afgelastte. Zo op de bank met de afstandsbediening in de hand begin je al gauw valse motieven te verzinnen. Hij krijgt de publicity waar de corporate communications department van Golden Tulip van zou watertanden.

Gisteravond was Van `t Hek op het zelfde moment in Barend en van Dorp en Laat de Leeuw te zien. Zijn progressieve engagement komt me altijd onoprecht voor. De tv-versie gaat wél door. Maar gisteren was zijn verontwaardiging waarachtig. Voor mij het hoogtepunt van de avond. Protesteer. Laat het grote geld niet heersen.

Zeldzaam authentiek was ook de Nederlandse ontvangst van de Nobelprijs in Het Journaal. Een gezelschap oudere echtparen in de huiskamer van winnaar Veltman heft het ,,lang zal hij leven'' aan. In Netwerk belde hij zijn collega-winnaar 't Hooft met wie hij lang gebrouilleerd is. Het werd een stekelig gesprek.

,,Dat kun jij wel helemaal bedenken maar dat betwijfel ik. Maar goed...'', hoorde de kijker hem zeggen.

,,Er zitten allerlei mensen te drinken, we kunnen niet met allerlei discussies beginnen. We zien mekaar nog wel'', en hij hing op.

Ik dacht aan Dingelam, de hoofdfiguur in Onder Professoren van W.F. Hermans. Geen universitaire voorlichtingsdienst die dit gesprek kon voorkomen, want de bebaarde Veltman is gepensioneerd en vrij, 't Hooft vergaderde in Bologna. Normaal staat zo'n Nobelprijswinnaar na ontvangst voor een katheder vol microfoons grappige anekdotes te debiteren na wat coaching door een voorlichter.Maar natuurkundigen, die geven de waarheid met nauwkeurig berekende foutenmarges en gelukkig wilden de twee daar gisteren niet van afwijken.

In Middageditie wilde Veltman zelfs nog niet uitleggen waar het over ging. Te moeilijk voor de kijker. In het Journaal werd het al beter en in Netwerk had hij al een soort verhaal. De prijs was voor onderzoek in atoomkernen, protonen, elektronen, quarks en ,,hoe je dat mathematisch kunt aanpakken''. Eenzaam monnikenwerk, begrijp ik. ,,Bijna niemand die er iets van weet, inclusief mijn vrouw. Je zit alleen in een kantoortje en je vakbroeders zullen je alleen maar aanvallen''. Nu begon ik iets meer van de brouille te begrijpen. Scheen iets te maken te hebben met credits.

Geen wonder dat niemand nog natuurkunde en iedereen communicatie wil studeren. Als je daar goed in bent, krijg je gratis de eer. ABN-Amro-topman Kalff kreeg een half uur bij B&W. Komt goed uit, want ik heb bij hem ook een rekening lopen.Concurrent Fortis moest betalen en sponsorde het avondje Tros voor het heiligste van het heiligste, het Wereldnatuurfonds. Een gratis 0800-nummer voor donateurs aan de panda en al het goede in de wereld. Nu nog de Schipholuitbreiding voor de ecotoeristen die op aanmoediging van het Wereldnatuurfonds naar het regenwoud en de Noordpool gaan. Ze brengen koolzuur in het luchtruim maar met de beste bedoelingen, want ecotoeristen zijn tegen het broeikaseffect. Niet wat je doet maar wat je denkt, daar gaat het om.

Na deze stichtelijke overwegingen schakelde ik over op een discussie onder leiding van dominee Jacobine Geel over de natuur. Met Koos van Zomeren en Frans Evers, directeur Natuurmonumenten die bos en beemd opkoopt en van verbodsborden voorziet. Ze zeiden niets memorabels maar het was ook een eredienst. Wat is eerlijker en waarachtiger dan de natuur zelve?

    • Maarten Huygen