Een gewaarschuwd mens

,,Fake is as old as the Eden tree'', zei Orson Welles ooit. Zelf betoonde hij zich een meesterbedrieger door zijn nep-radiodocumentaire War of the Worlds (1938) zo echt te laten lijken dat de luisteraars werkelijk dachten dat er marsmannetjes waren geland in Amerika.

Vanavond vertoont Net5 het nieuwste staaltje filmisch bedrog. De documentaire The Curse of the Blair Witch belicht zogenaamd de achtergronden bij de gebeurtenissen zoals die in de film The Blair Witch Project zijn vastgelegd. Laatstgenoemde film is de meest winstgevende Amerikaanse film aller tijden. Het oorspronkelijke budget bedroeg een luttele 35.000 dollar, terwijl de Amerikaanse recette boven de 140 miljoen dollar uitkomt.

The Blair Witch Project is ook de engste film sinds tijden. De film begint met de mededeling dat we het gevonden filmmateriaal gaan bekijken van drie filmstudenten die spoorloos zijn verdwenen in de bossen, waar ze de vloek van een heks wilden onderzoeken. Bijna 90 minuten ruw materiaal volgen, waarbij onderlinge ruzies, middernachtelijk geritsel en paranoia hun aanvankelijke enthousiasme gaan overheersen. Geen special effect komt eraan te pas, de film is het engst als de totale duisternis in het bos invalt en we niets anders zien dan zwart beeld. De eigen fantasie vult de rest in.

De filmmakers beweren dat de drie acteurs die de studenten spelen dagenlang werkelijk in het bos moesten zien te overleven, en dat hen 's nachts de stuipen op het lijf werd gejaagd. Hun angst zou dus wel eens echt kunnen zijn. De volledige impact van de film manifesteert zich gek genoeg pas nadat hij is afgelopen, als 's nachts het lampje uitgaat en de nachtmerrie vrij spel heeft. Als een film zo onder de huid zit, kan de hype gerust terecht genoemd worden. Ook al is er geen letter waar van het vertelde verhaal. De documentaire The Curse of the Blair Witch bestaat uit restmateriaal van de film. Pas in een laat stadium werd besloten om de film alleen te laten bestaan uit het `gevonden materiaal'. Oorspronkelijk werden ook interviews afgenomen met bekenden, familieleden en de sheriff, die de mythe rondom de Blair Witch kracht bij moeten zetten.

Wie er al zappend invalt, ziet een slechte variant van quasi-wetenschappelijke programma's over bovennatuurlijke zaken. De lol komt als je weet dat alles verzonnen is: `getuigen' vertellen wat ze gezien hebben, een autowrak wordt getoond, wat mysterieus ogende heksenboeken komen (te) kort in beeld.

Wees op je hoede, luidt het advies. Niet voor heksen, maar voor charlatans die je iets op de mouw spelden.

The Curse of the Blair Witch, Net5, 22.24-23.23u.

    • Mariska Graveland