Cruz plaag voor Feyenoord

Nauwelijks bekomen van de jetlag na een buitenlandse reis zag Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zijn tobbende ploeg tegen Vitesse wederom twee dure punten (0-0) verspelen. Maar hij zal zich gisteravond vooral hebben geërgerd in de wetenschap dat de van Nottingham Forest naar Vitesse verhuisde Pierre van Hooijdonk ook in de Kuip had kunnen spelen. Nu zit de landskampioen nog steeds opgezadeld met de omstreden spits Julio Ricardo Cruz, die zich tegen Vitesse weer eens van zijn slechtste kant liet zien door zijn bewaker Marco de Marchi in het gezicht te slaan.

De onbesuisde actie van de Argentijnse aanvaller werd niet bestraft door arbiter Dick Jol, die het voorval blijkbaar niet wenste te zien. Twee minuten voor rust ging de aandacht uit naar middenvelder Paul Bosvelt, die een slaapverwekkende eerste helft namens Feyenoord besloot met een schot op de paal. De geïrriteerde Cruz haalde op hetzelfde moment zijn gram op De Marchi, die hem gisteravond aardig in bedwang wist te houden. Nu was de Italiaanse verdediger in eigen land wel wat gewend, maar de knal op zijn hoofd ging hem toch te ver. ,,Tot mijn verbazing riep de scheidsrechter `weg, weg' toen ik hem vroeg waarom Cruz geen rode kaart had gekregen'', zei De Marchi later.

Cruz staat in de Kuip zo onder druk dat hij zich dit keer van coach Leo Beenhakker alles mocht permitteren. Nog voor hij De Marchi met een vuistslag velde, had Cruz zijn voet wel erg ver uitgestoken toen Vitesse-doelman Jevric hem de bal ontfutselde. Het waren uitingen van opgekropte frustraties, want Cruz is al wekenlang uit vorm en zijn wanprestatie in de Champions League tegen Boavista galmde in Rotterdam nog lang na. Volgens het weekblad Voetbal International zou de 25-jarige Argentijn worden `uitgekotst' door zijn medespelers en juist daarom voelde Beenhakker zich geroepen de duurste aankoop van Feyenoord in bescherming te nemen.

De timing was op zijn minst ongelukkig. ,,Cruz dreigt nu de pispaal van Feyenoord te worden'', klaagde Beenhakker. Daar heeft de spits het dan ook zelf naar gemaakt. Beenhakker: ,,Ook Cruz heeft het recht een slechte wedstrijd te spelen. In tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd, hebben wij hem niet uitgekotst. Wij zijn blij met Cruz.'' Was de coach van Feyenoord ook blij dat Cruz zich tegen Vitesse als een ordinaire straatvechter had gedragen? ,,Ik vond het gedrag van Julio niet storend'', verklaarde Beenhakker zonder een spier te vertrekken. Daar zal de aanklager van de KNVB na het bestuderen van de tv-beelden mogelijk anders over denken.

Het kan niet anders of diep in zijn hart zou Beenhakker zijn falende spits zo willen ruilen voor de international die naar Vitesse vertrok, omdat Feyenoord de transfersom van tien miljoen gulden niet kon betalen. Maar met een vorstelijk salaris speelt Van Hooijdonk in een elftal dat zijn kwaliteiten niet optimaal weet te benutten. De bijna 30-jarige aanvaller ontketende vorige maand een fikse rel bij Vitesse door de behoudende tactiek van de Duitse coach Herbert Neumann openlijk ter discussie te stellen. De trainer van Vitesse verweet Van Hooijdonk vervolgens een gebrek aan scherpte. Daar was de reservespits van Oranje in elk geval gisteravond in Rotterdam niet meer op te betrappen.

Hoewel Van Hooijdonk door de zwakke vleugelspitsen Riga en Zongo nauwelijks fatsoenlijk werd aangespeeld, was hij een kwelling voor de verdediging van Feyenoord. Tien keer scoorde de Brabander al voor Vitesse – Feyenoord-spits Cruz staat na acht duels pas op vier treffers – en het was een wonder dat Van Hooijdonk gisteravond dat totaal niet wist uit te breiden. De Poolse doelman Jurek Dudek, de enige uitblinker bij Feyenoord, werd tegen Vitesse in de tweede helft tot twee keer toe gered door het houtwerk. Na een uur deponeerde Van Hooijdonk de bal met een fraai lobje op de lat, twaalf minuten later bracht de paal redding voor Feyenoord na een kopbal van `Big Pete' via het lichaam van verdediger Ulrich van Gobbel.

Altijd was Van Hooijdonk aanspeelbaar en toch riep zijn optreden tegen Feyenoord herinneringen op aan de eenzame worsteling van Patrick Kluivert in het Nederlands elftal tegen Brazilië. Vloekend en tierend verzocht de spits van Vitesse zijn medespelers hun hersens beter te gebruiken, maar Van Hooijdonk moest in feite zijn eigen kansen creëren. Zaterdagavond had hij het duel met Brazilië als vierde spits van Oranje op de reservebank gevolgd. Die wankele positie in de selectie van bondscoach Frank Rijkaard kan hij alleen behouden door wekelijks uit te blinken bij Vitesse en dat valt niet mee bij een ploeg die van coach Neumann nauwelijks avontuurlijk mag voetballen.

Natuurlijk had Van Hooijdonk bij het betreden van De Kuip even gedacht aan de gemiste kans om bij de club te spelen waar hij waarschijnlijk beter tot zijn recht zou komen. Maar om zijn huidige werkgever niet nog eens te bruuskeren, beperkte Van Hooijdonk zich na de plusremise tegen Feyenoord tot obligate antwoorden. Of Vitesse (gisteren zonder de zieke linkerverdediger en international Van Hintum) inmiddels naar zijn wens voetbalt? ,,We waren vaker op de helft van de tegenstander te vinden dan we hadden verwacht, er zit een stijgende lijn in ons spel'', concludeerde Van Hooijdonk. Feyenoord gaat juist steeds matiger spelen en tegen wil en dank was Cruz gisteravond het symbool van de malaise bij de Rotterdammers, die Tomasson rust hadden gegund na de interland van Denemarken van afgelopen weekeinde.

Vrijdag moet Feyenoord alweer aantreden tegen Roda JC en coach Beenhakker zei het merkwaardige programma in de eredivisie op dit moment als een zegen te beschouwen. ,,Want alleen door te spelen, kunnen we weer eens proberen een wedstrijd te winnen'', sprak hij nadat Feyenoord voor de derde keer op rij (RKC, AZ en Vitesse) in de nationale competitie averij had opgelopen. Maar het is vooral de vraag hoelang hij de dolende spits Cruz nog de hand boven het hoofd houdt. Wellicht kan de tuchtcommissie van de KNVB Feyenoord voorlopig van een netelig probleem verlossen.

    • Robèrt Misset