CROSSING BORDER OP TV

,,Een geweldige persoonlijkheid'' vindt regisseur Edlef Heeling van 2 Meter Sessies zanger Willy DeVille, met wie tijdens het Crossing Border-festival een sessie wordt opgenomen. ,,Charmant en onvoorspelbaar. En hij is een echte muzikant, wat hem geschikt maakt voor het programma. Hij doet meer dan alleen zijn show afdraaien, zoals Joe Cocker wel deed bijvoorbeeld.'' Heeling is blij dat hij tijdens de opnamen een goed contact kreeg met de zanger. ,,Dat is altijd moeilijk. Als het lukt, voelt de artiest zich meer betrokken bij wat wij doen, doet hij zijn best er iets goeds van te maken en is hij geduldig als er iets technisch misgaat.''

Met Jan Douwe Kroeske en redacteur Leo Blokhuis stelt Heeling de inhoud van het programma samen, waarbij hij ,,de zwartere muziek'' voor zijn rekening neemt - R&B en hiphop bijvoorbeeld. ,,Die zie je veel in clips op TV. Er is veel aandacht voor het uiterlijk, maar minder voor de muzikaliteit van die muziek.'' Waar Kroeske de teksten schrijft en contacten onderhoudt en Blokhuis het geluid regelt, bepaalt Heeling hoe het programma er uit ziet. Het uitgangspunt is dat de camera - en dus de kijker - dicht op de muzikant moet zitten. ,,Hoe groter de afstand is, hoe meer het een gewoon optreden wordt.''

De 2 Meter Sessies-stijl is rustiger dan die van andere popprogramma's. ,,Ik kan mij de kritiek voorstellen dat het er saai uitziet, maar die stijl wordt juist door veel kijkers gewaardeerd. Een shot is vaak langer dan drie seconden in beeld, waardoor je beter ziet wat de muzikanten doen.'' Het programma maakt weinig gebruik van beeldeffecten, opvallende camerastandpunten of montage-trucs. ,,De nadruk ligt meer op de muziek dan op het medium.'' (Tekst Sietse Meijer, foto Lex van Rossen)

    • Sietse Meijer