Arrestatie in moordzaak M. Vaatstra

De hoofdverdachte van de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde, een 26-jarige Irakees, is afgelopen weekend in Istanbul aangehouden. Tegen de man liep een internationaal opsporingsbevel.

De verdachte verdween op 1 mei, de dag na de moord op de 16-jarige Vaatstra in Veenklooster, uit het naburige asielzoekerscentrum `De Poelplaets' in Kollum.

Uit onderzoek en na ,,tips uit kringen van asielzoekers'' werd duidelijk dat de verdachte in Turkije moest worden gezocht, aldus een woordvoerster van het openbaar ministerie in Leeuwarden.

De hoofdverdachte is inmiddels wangslijm afgenomen voor een DNA-profiel, dat wordt vergeleken met sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van Marianne Vaatstra. Een delegatie van het openbaar ministerie en de politie die maandag afreisde naar Turkije, komt vandaag terug met het DNA-materiaal. Dit zal worden onderzocht in het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. Eind deze week hoopt justitie duidelijkheid te hebben over het DNA-onderzoek. Als het materiaal overeenkomt zal om uitlevering van de man worden gevraagd.

De ouders van Marianne Vaatstra zijn gisterochtend via hun advocaat Hans Anker ingelicht over de aanhouding. In een reactie zei vader Bouke Vaatstra vanmorgen verheugd te zijn over het bericht, maar ,,in onderzekerheid'' te blijven tot de uitslag van het DNA-onderzoek bekend is. Zijn echtgenote voegde daar aan toe, dat ondanks de mogelijke doorbraak in het politieonderzoek ,,het wantrouwen tegen justitie blijft''. De verhouding tussen de Vaatstra's en het OM is de afgelopen maanden sterk bekoeld. De familie heeft de indruk dat justitie ,,bewust'' de mogelijkheid negeerde dat de dader uit het Kollumer asielzoekerscentrum afkomstig was.

Van meet af aan waren er geruchten in Zwaagwesteinde over betrokkenheid van asielzoekers bij de moord. Op een persconferentie op 12 mei ontkenden de Friese waarnemend hoofdofficier van justitie M. H. Severein en burgemeester P. Visser van Kollumerland dat er aanleiding was de verdachte in asielzoekerskringen te zoeken. Half juli werd duidelijk dat de nu aangehouden Irakees zich niet aan zijn meldingsplicht in het azc had gehouden en op 1 mei verdwenen was. De zaak heeft veel onrust gezaaid in Kollum. Vorige week donderdag liep een informatiebijeenkomst over de verplaatsing van het azc naar de rand van het dorp uit op een vechtpartij van woedende bewoners.

Tot nu toe zijn drie verdachten aangehouden, die na DNA-onderzoek vrijuit gingen.