VISITE EN VIS

Iedereen kent de oude uitdrukking: visite en vis lijken op elkaar; na drie dagen zijn ze bedorven. Voor vis gaat deze regel meestal op, maar niet altijd voor visite. Mijn zuster uit Canada was een tijdje terug op bezoek en drie dagen na aankomst had ze nog last van de jetlag. Na de vierde dag stond zij in de keuken, want zij kookt graag; vooral de steeds populairder wordende gerechten van de westkust in Noord-Amerika, de Pacific Rim. Ingrediënten uit het Verre Oosten zijn daar zeer geliefd en deze Canathaise soep is daar een prachtig voorbeeld van. Pel de garnalen, haal er de koppen af en zet de schalen en koppen even weg in een kom. Doe de gepelde garnalen in een kom, dek af en bewaar in de koelkast. Pel de sjalotjes en knoflook en zet de schillen even weg. Verhit een paar eetlepels olie in een middelgrote pan op een matig vuur. Doe er de garnaalschalen en -koppen in en bak ze circa 5 minuten onder af en toe omscheppen tot de geuren loskomen. Giet er zo veel koud water bij dat alles onderstaat en schep er dan de schillen van de sjalotjes en knoflook door. Strooi er wat zeezout bij en breng het mengsel tegen de kook aan. Draai het vuur laag en laat circa 1 uur zachtjes trekken. Passeer de bouillon door een zeef en gooi de schalen en schillen weg. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Verhit 2 tot 3 eetlepels olie in een grote, zware pan op een matig vuur en fruit er de sjalotjes, knoflook en gember circa 2 minuten in, waarbij u af en toe omschept. Schep er de blokjes kipfilet door en bak alles nog 2 tot 3 minuten. Giet er de garnalen- en kippenbouillon bij en breng het geheel aan de kook op een hoog vuur. Voeg de gepelde garnalen, de pakjes noedelsoep, citroenschil, kokosmelk en chilipepers toe en laat alles ca. 2 min. sudderen tot de noedels en garnalen gaar zijn. Garneer met de gehakte koriander en gehakte verse munt.

    • Kim Maclean