Vibrafonist in de jazz

Na een carrière van bijna zes decennia is het doek gevallen voor Milt Jackson. De vibrafonist, pianist en vocalist overleed afgelopen zaterdag op 76-jarige leeftijd in New York. Jackson stond bekend om zijn enthousiaste, altijd zeer verzorgde speelstijl.

Onduidelijk is nog altijd de rol die de buitgemaakte wagon vol drank heeft gespeeld. Volgens een hardnekkig verhaal dronken de Boeren en Hollanders zo veel rum, gin en whisky op de vooravond van de veldslag, dat ze amper tot vechten in staat waren. Kobus Fereira, de Afrikaner historicus die het voorwoord schreef bij het dagboek van Ruijssenaars - en die zelf vond dat de Hollanders 'agting van vriend en vijand' hadden afgedwongen - tracht het gerucht te ontkrachten. ''Daar het gevalle van dronkenskap onder die kommando voorgekom,'' erkent hij. Maar de nacht van 20 op 21 oktober was zo koud en regenachtig dat diegenen die zich 'aan oordaad skuldig gemaak het' al gauw ontnuchterd waren. ''Die nederlaag die volgende dag kan dus nie aan hierdie drankmisbruik gewijt word nie,'' besluit hij.

    • Edo Dijksterhuis