Versterking naar grens West-Timor

De opperbevelhebber van de Indonesische strijdkrachten, generaal Wiranto, wil dat zijn soldaten en de militairen van de internationale vredesmacht in Oost-Timor gezamenlijk gaan patrouilleren in het grensgebied met West-Timor. Wiranto, die tevens minister van Defensie is, zei dat vandaag in de grensplaats Motaain, waar zich afgelopen zondag een vuurgevecht voordeed tussen de vredesmacht en pro-Indonesische milities. Door gezamenlijk op te trekken in het grensgebied kan volgens de opperbevelhebber ,,miscommunicatie''in de toekomst worden voorkomen.

De vredesmacht INTERFET en de Indonesische autoriteiten verschillen nog steeds van mening over de toedracht van de gebeurtenissen van afgelopen zondag. Volgens de Indonesiërs bevonden de IINTERFET-soldaten zich aan de West-Timorese zijde van de grens en schoten zij een politieman dood. INTERFET bestrijdt dat en zegt dat de Indonesiërs een verouderde kaart gebruikten. Volgens INTERFET vielen milities de soldaten van de vredesmacht aan en keken Indonesische soldaten en politiemannen toe.

Een legerwoordvoerder in Jakarta zei vanochtend dat Indonesië 600 tot 700 extra soldaten naar West-Timor stuurt om de grens te verdedigen. Volgens woordvoerder Basilio Araujo van een van de pro-Indonesische groeperingen die zich vanuit Oost-Timor naar West-Timor hebben teruggetrokken, bewijst het gebeuren van afgelopen zondag dat de internationale vredesmacht uit is op ,,een echte oorlog''.(Reuters)