Spectaculaire zelfmoord

Een gefrustreerde piloot van Air Botswana heeft gisteren op spectaculaire wijze zelfmoord gepleegd door zijn toestel te laten neerstorten op twee vliegtuigen die stonden geparkeerd op het vliegveld van Gaborone, de hoofdstad van Botswana. De man had zijn actie aangekondigd toen hij met zijn ATR-42 boven de luchthaven rondcirkelde. Kennelijk was hij wanhopig omdat hij te horen had gekregen dat hij wegens ziekte voorlopig niet zou mogen vliegen. Toen de brandstof van zijn toestel, waarin geen passagiers of andere bemanningsleden zaten, opraakte, zei hij tegen de verkeersleiding dat hij zelfmoord zou plegen door het vliegtuig op een kantoor op de luchthaven te pletter te laten vallen. Daar zag hij van af nadat hem verteld was dat er zich mensen in het gebouw bevonden. Na de crash op de twee toestellen, waarbij geen andere slachtoffers vielen, beschikt Air Botswana nog maar over één passagiersvliegtuig. Het is niet de eerste keer dat een piloot zelfmoord pleegt. In december 1977 verongelukte een Boeing 737 van de Singaporese maatschappij SilkAir tijdens een vlucht naar Jakarta. Onderzoek wees uit dat de gezagvoerder waarschijnlijk opzettelijk handelde. Bij dat ongeval kwamen alle 104 inzittenden om.

(Reuters, foto AP)