Sparta machteloos tegen Roda

Roda JC is dankzij een verdiende overwinning op Sparta (1-2) opgeklommen naar de derde plaats in de Nederlandse voetbalcompetitie. De ploeg van trainer Sef Vergoossen behaalde gisteravond in Rotterdam de vijfde zege van het seizoen en blijft daardoor in het spoor van de toppers in de eredivisie. Sparta neemt na de vijfde nederlaag de twaalfde plaats in op de ranglijst, met negen punten uit acht wedstrijden.

De wil was er gisteravond wel bij de elf van Sparta. De ploeg van trainer Jan Everse was erop gebrand op eigen veld de ontluisterende 7-0 nederlaag tegen PSV van anderhalve week geleden naar de vergetelheid te spelen. Maar de angstig voetballende Rotterdammers hadden tegen het niet eens zo soepel combinerende Roda JC weinig tot niets in te brengen. Het duel werd door doelpunten van Peeters en Luypers al voor rust beslist.

De onmacht van Sparta was zo groot dat Roda het zich zelfs kon veroorloven af en toe gas terug te nemen. Dat de Limburgers niet voluit gingen en het publiek een allesbehalve opwindend duel voorschotelden, was misschien nog wel te billijken. De ploeg van Vergoossen heeft dit seizoen de zinnen immers op Europees voetbal gezet en treedt volgende week in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi aan tegen de Duitse middenmoter Vfl Wolfsburg.

Maar wat was het excuus van Sparta? De Rotterdammers hebben niets in Europa te zoeken en kunnen zich volledig richten op de nationale competitiestrijd. En daar lijkt Sparta, dat zich vorig seizoen via de nacompetitie handhaafde in de hoogste divisie, de handen aan vol te hebben. Tegen het flegmatieke Roda JC kreeg Sparta zo nu en dan wel kansen, maar het was bijna lachwekkend hoe knullig die om zeep geholpen werden. De kleine spits Ali Elkhattabi en de onervaren Roy Stroeve verspeelden bijna elke bal die zij kregen en Michel Langerak, die door een blessure in de rust werd vervangen, was de hele eerste helft onzichtbaar.

Bram Marbus raakte eerder deze week op de training geblesseerd na een ongelukkige botsing met de Braziliaan Marilia. De aanvaller werd gemist bij het ongeorganiseerde Sparta. Bij gebrek aan scoringskracht voorin moest het gevaar van de Rotterdammers gisteren vooral komen van Fuat Usta, maar de voetballer met het verwoestend harde schot kon bijna nooit in stelling worden gebracht.

,,Ons positiespel was inderdaad erg slecht'', gaf de teleurgestelde Sparta-trainer Everse na afloop toe. ,,De problemen werden voortdurend op keeper Jansen afgeschoven. En als er een bal naar Roland Jansen gaat, kan de kans op balverlies nu eenmaal op ongeveer 75 procent geschat worden.'' Sparta is nog altijd op zoek naar een goede doelverdediger die de strijd met Jansen kan aangaan.

Op het middenveld werd de Kasteel-club volledig onder de voet gelopen door de routiniers Erik van der Luer en Arno Doomernik. Van der Luer, die kwistig strooide met afgemeten passes, stond aan de basis van de eerste Roda-treffer. De spelbepaler opende in de 23ste minuut op Van Haaren die een prima voorzet in huis had. De lange Belg Bob Peeters liet doelman Jansen na een misser van Marilia met buitenkant voet kansloos.

Vlak voor rust breidde Roda de voorsprong verder uit. Sparta-middenvelder Sieme Zijm maakte op de rand van het strafschopgebied een lichte overtreding op Bernard Tchoutang, die gisteren voortdurend buitenspel liep. Scheidsrechter Jan Wegereef gaf Roda tot woede van Sparta en het thuispubliek een vrije trap. Terwijl de Rotterdammers zich concentreerden op specialist Van der Luer, meldde verdediger Marc Luypers zich voorin en schoot de bal hard achter de aan de grond genagelde Jansen.

Sparta had in de eerste helft weinig in te brengen. ,,Het leek wel of we door angst waren overmand'', zocht Everse naar een verklaring. ,,We kregen een paar halve kansen, maar wisten die niet te benutten. Als je dan ook nog doelpunten weggeeft aan een tegenstander die niet eens goed speelt, verdien je niet te winnen.''

Na de pauze liet Roda het initiatief aan de thuisploeg. Na een kwartier in de tweede helft zag Sparta een mini-offensief beloond met een treffer van de mee opgekomen Zijm. De aanvalslust van Sparta was echter van korte duur. De thuisploeg kreeg nog wel een kans op de gelijkmaker door een misser van doelman Zeljko Kalac, maar de verdediging van Roda bracht op het laatste moment redding.

Trainer Vergoossen was na afloop niet tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,In de eerste helft creëerde Roda veel te weinig kansen. In de tweede helft speelden we aanzienlijk beter, maar we verzuimden de wedstrijd naar ons toe te halen. We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt.''

    • Annemarie van der Tuijn