Schorsing judocoach

Judotrainer Cor van der Geest mag van het bestuur van de internationale judofederatie IJF tot het einde van het jaar niet meer optreden als coach. De Nederlander kreeg de straf naar aanleiding van zijn gedrag in de partij van zijn zoon Dennis tegen de Japanner Shinohara bij de WK in Birmingham. De boze Van der Geest stapte na de nederlaag de mat op, een grote zonde in het judo, schold de scheidsrechter uit en schopte een stoel weg. De schorsing geldt alleen voor internationale wedstrijden.

De uitspraak was een opluchting voor Van der Geest. Binnen het IJF-bestuur waren er personen die hem een straf van een jaar hadden willen geven. In dat geval had hij niet actief kunnen zijn bij de Olympische Spelen in Sydney. De geschrokken Nederlander stelde meteen zondagavond aan het einde van de WK met behulp van zijn judoka Jessica Gal een excuusbrief aan het bestuur op.

Gistermorgen werd Van der Geest in Birmingham vlak voor zijn terugkeer naar huis gehoord door het bestuur. Bij dat onderhoud werd hij ook bijgestaan door Gal, die bij de WK een bronzen medaille won. Zij is lid van de atletencommissie van NOC*NSF. De coach verweerde zich onder meer door te stellen dat Dennis van der Geest behalve zijn judoka zijn zoon is. Mede daarom had hij zich zo laten gaan, verklaarde hij.

De schorsing zal Van der Geest niet zwaar treffen. Er zijn dit jaar nog maar twee internationale wedstrijden: de strijd om de Europa Cup voor landen in Istanbul en de EK jeugd in Rome. Van der Geest kreeg ook nog een voorwaardelijke straf tot het einde van 2000.