Rienks gaat door tot Sydney

,,Ik heb het afgelopen jaar dikwijls op het punt gestaan te stoppen. Mijn plezier in het roeien was totaal verdwenen.'' Toch heeft de 37-jarige Nico Rienks besloten zijn loopbaan te verlengen tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar in Australië. De nestor van de Nederlandse roeiploeg blijft de inspirator van de Holland Acht II.

Drie jaar geleden was Rienks de stuwende kracht achter de Holland Acht die op de Olympische Spelen in Atlanta een gouden medaille behaalde. Na de wereldkampioenschappen van dit jaar in Canada, waar de Acht op een teleurstellende vijfde plaats eindigde, noemde Rienks de Nederlandse roeiploeg nog ,,te kansloos om er nog een jaar aan vast te knopen''. ,,Maar ik heb er weer zin in'', zegt hij nu na zijn besluit om te blijven. ,,Bovendien vertelde Derk Fontein, in mijn ogen een van de beste jonge roeiers, me vrijdag dat hij de Holland Acht zou verlaten als ik niet zou doorgaan. Dat zou ik zonde vinden.''

Rienks heeft zijn besluit genomen na een reeks intensieve gesprekken met de roeiers van de Holland Acht en bondscoach Chris Korzeniowski. De succesvolle roeier heeft daarin stevige kritiek geuit op de selectiemethode van Korzeniowski. De coach, gewend aan het Amerikaanse systeem van eindeloos selecteren, koos afgelopen jaar tegen de zin van Rienks niet voor een vaste samenstelling van de Holland Acht.

,,We roeiden elke week anders'', licht Rienks toe. ,,In Nederland is nog nooit gebleken dat je op die manier een medaille haalt. Er moet gewoon een roeiploeg staan die het hele jaar samen heeft getraind. Dat betekent niet dat andere roeiers bij voorbaat kansloos zijn voor de Holland Acht, maar er moet wel een beetje zekerheid zijn. Als iets nog niet goed gaat, moet een roeier dat ook durven zeggen. Vorig jaar hield iedereen zijn mond angst zijn plaatsje te verliezen.''

De Nederlandse roeiploeg in de aanloop naar Sydney intensiever trainen. ,,Dat zal zwaar worden, ja'', geeft Rienks toe. ,,Het drukke trainingsprogramma is niet makkelijk te combineren met mijn baan en mijn gezin. Maar dat was in 1996 ook al zo. Ik kies nu voor een jaar roeien, maar tussen de trainingen door is er nog best tijd over om te werken.'' Rienks zou ook niet geruisloos uit de roeisport zijn verdwenen. ,,Ik zou niet meer elke dag trainen, maar ik zou nog wel een paar keer per week meefietsen.''

De Holland Acht heeft volgens Rienks zeker kans op een goede klassering op de Spelen. ,,We moeten kans hebben op goud, anders zou ik het niet doen. Maar als ik een leuk jaar heb kan ik achteraf ook best blij zijn met een zilveren medaille.'' Verder dan de Spelen in Sydney wil Rienks nog niet vooruitkijken. ,,Australië is voor mij het absolute eindpunt. Maar dat dacht ik vier jaar geleden ook.''