Rentestijging ontgaat beurs

De tienjaarsrente op de obligatiemarkt steeg vanmorgen verder naar 5,45 procent, maar het Damrak hield zich opvallend goed. Tegen het middaguur was er weliswaar een 2,19 punten (0,4 procent) van de AEX-index af op 557,58 punten, maar in de rest van Europa deden de beurzen het nog minder.

Koninklijke Olie was vanmorgen de grootste stijger. De weer aantrekkende olieprijs, die vorige week juist was weggezakt, stuwde het aandeel op met 1,4 procent tot 54,19 euro. Ook de financiële waarden deden het vanmorgen goed. ING (plus 1 procent) kreeg een koopadvies, en trok ABN Amro (0,2 procent), Aegon (0,2 procent) en Fortis (0,1 procent) mee omhoog. Philips kreeg juist een flinke tik door een gewijzigde opinie van Amerikaanse analisten over het aandeel. Het wat minder positieve oordeel leidde tot een verlies van ruim 2 procent naar 96,95 euro. Kopieerconcern Océ leed opnieuw een stevig verlies. Vorige week reageerde de beurs al scherp op reorganisatieplannen. Vanmorgen was Océ met een verlies van 4,35 procent opnieuw verreweg de grootste verliezer onder de AEX-fondsen. Het aandeel Océ noteerde aan het eind van de ochtend 16,26 euro.

Endemol moest na de explosieve koersstijging van bijna 10 procent gisteren, vanmorgen weer terrein prijsgeven met een verlies van 3 procent tot 31,50 euro. De koersstijging kwam gisteren tot stand na berichten dat diverse Europese zenders belangstelling hebben voor de programmaformule van Big Brother.