Rechter verbiedt werkonderbreking

De rechtbank van Utrecht heeft personeel van de stichting Arduin, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, verboden een werkonderbreking te houden om aandacht te vragen voor `misstanden' in een van de huizen. Het bestuur had een kort geding aangespannen om de werkonderbreking te voorkomen.

Na het bekend worden van de uitspraak maakte het bestuur gisteren bekend een onderzoek te zullen instellen naar de arbeidsomstandigheden op de locatie Den Berg in Goes. Voor de duur van het onderzoek wordt een interimmanager aangesteld. Volgens woordvoerder M. van Erp van NU'91, de vakvereniging voor verpleegkundigen die vandaag de werkonderbreking had willen organiseren, zijn acties hiermee voorlopig van de baan.

Volgens NU'91 werken in Den Berg mensen met een Melktertbaan alsof zij volledig gekwalificeerde verpleegkundigen zijn. ,,Ze injecteren, dienen medicijnen toe. Dat gaat regelmatig fout. Er worden verkeerde medicijnen gegeven of het wordt overgeslagen'', aldus Van Erp. Ook wordt volgens hem niet genoeg rekening gehouden met wensen van de bewoners. ,,Patiënten hebben recht op `dagbesteding'. Maar daar wordt het een plicht. Een vrouw van 85 zei: Laat mij lekker thuis. Dat mocht niet. Thuis is geen verzorging meer. Als je niet wilt, dan heb je pech.'' Personeel dat protesteert wordt volgens Van Erp genegeerd of kan rekenen op een `strafoverplaatsing'.

P. van den Beemt van de raad van bestuur relativeert het conflict. ,,Het betreft een kleine woonvorm van tachtig bewoners waar het personeel moeite heeft met de omslag naar een volledig gedeconcentreerd model.''