Politie pakt handelaren drugs in Duitsland

De Duitse en Nederlandse politie hebben bij een gezamenlijke operatie een grote drugsbende opgerold. Naar nu bekend is geworden, werd vorige week woensdag een Nederlandse organisatie ontmanteld die de afgelopen jaren meer dan 100.000 kilo verdovende middelen in heel Europa heeft verhandeld. De bende onderhield handelscontacten met Marokko, Pakistan en Jamaica.

Bij een inval in een loods in de omgeving van Aschaffenburg werd een container met 2,3 ton marihuana aangetroffen. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van circa 10 miljoen Duitse marken. De politie arresteerde drie Noord-Hollanders. Een broer van een van hen wist te ontkomen, maar kon donderdag alsnog worden aangehouden. De mannen zijn afkomstig uit Schagen en Den Helder. De leeftijden variëren van 31 tot 38 jaar.

Op het moment dat de Duitse politie de loods binnenviel, deden Nederlandse collega's invallen in twee woningen, een café en een boot in Den Helder. Hierbij werd de 43-jarige bedrijfsleider van het café, een derde broer, aangehouden. In de loop van de dag is hij op vrije voeten gesteld. In de twee Helderse woningen zijn vijftien kilo hasj, een bedrag van 55.000 gulden, twee vuurwapens en munitie in beslag genomen. In het café werden twee handgranaten, honderd xtc-tabletten en munitie aangetroffen.

De verdachten werden in Duitsland aangehouden. Men hield de smokkelaars al geruime tijd in de gaten, maar wachtte op een geschikt moment om in te grijpen. Dat deed zich voor toen de politie hoorde dat 2,3 ton marihuana onderweg was van Jamaica naar Hamburg.