Overzicht van radicaalste Zeroïst

Het oeuvre van Peter Struycken (Den Haag, 1939) is één grote ode aan de kleur. Niet aan bepaalde afzonderlijke kleuren, maar aan de kleur als afspiegeling van het leven in zijn voortdurende verandering. In een toelichting op zijn werk schrijft Struycken: `Afwisseling ervaar ik als de meest wezenlijke indruk van de alledaagse werkelijkheid [...] Geleidelijke kleurveranderingen zijn niet spectaculair, maar ze veroorzaken een onbestendige levendigheid en vluchtige beweeglijkheid die zich laat vergelijken met de indruk van veranderend daglicht waarop ik altijd attent ben [...]'

De citaten van koningin Wilhelmina, van de dichters Verwey en Kloos en van de auteur Sandberg zijn afkomstig uit het dit jaar verschenen 'Boer en Brit; Afrikaanse en Nederlandse tekste uit en om die Anglo-Boereoorlog', samengesteld door Ena Jansen en Wilfred Jonckheere.

Peter Struycken. Overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. T/m 5 december. Geopend dizo 10-17 uur.