OM niet in cassatie bij voorkenniszaak

Justitie lijkt zich neer te leggen bij haar nederlaag in de voorkenniszaak rond BolsWessanen. Enkele betrokken advocaten stellen dat het openbaar ministerie niet in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Bij justitie was vanochtend niemand aanwezig die dit kon bevestigen.

Daarmee is een voorlopig einde gekomen aan de grootste voorkenniszaak in Nederland tot nog toe. Dit heeft advocaat M. Hop, vertegenwoordiger van ex-BolsWessanen-directeur T. van N., vanochtend tegenover het persbureau ANP bevestigd. ,,Het OM zou bij de Hoge Raad tegen de stroom in moeten roeien'', stelt Hop, die benadrukt dat zowel de rechtbank als het gerechtshof de verdachten heeft vrijgesproken.

Het gerechtshof sprak de twee hoofdverdachten T. van N en J.G. twee weken geleden vrij. Hops cliënt is ,,enorm blij en opgelucht'' over het besluit van justitie. Wat er gaat gebeuren met het hoger beroep tegen drie optiehandelaren die volgens De Graaff ook betrokkenen zouden zijn bij de voorkenniszaak, is niet bekend. Die zaak staat nog voor volgende maand op de rol.

Hop weet nog niet of Van N. hoge schadeclaims zal gaan indienen bij justitie. De voorkenniszaak draaide om de eetgelegenheid Blanje Blue in Bentveld, waarover J.G. enige tijd de scepter zwaaide. Justitie verdacht Van N. ervan informatie over BolsWessanen verspreid te hebben via het restaurant. Hij en de andere betrokkenen – oorspronkelijk had justitie elf verdachten op het oog – zouden door speculaties met putopties (het recht om aandelen voor een bepaalde prijs te verkopen) bijna zeven ton hebben verdiend.

Tot nog toe heeft justitie alleen bij de voorkenniszaken Weweler en Nedlloyd daadwerkelijk kunnen aantonen dat er sprake was van misbruik van voorkennis. De voorkenniszaak BolsWessanen moest voor fraude-officier H. de Graaff de toon zetten voor toekomstige zaken, maar deze opzet lijkt mislukt.

Het gerechtshof heeft in de zaak BolsWessanen onlangs bepaald dat het openbaar ministerie in de toekomst met hardere bewijzen moet komen om misbruik van voorkennis aan te tonen. Direct bewijs, zoals het betalen van tipgeld, is in de praktijk echter moeilijk te leveren.