NVM: Koophuis wordt onbetaalbaar

Koopwoningen in Nederland dreigen voor grote groepen huizenzoekers onbetaalbaar te worden. Reden is de combinatie van de hogere hypotheekrente en de nog steeds snel stijgende huizenprijzen.

Dat stelt de koepelvereniging voor makelaars NVM bij de presentatie van de huizencijfers over het derde kwartaal van '99. Wie een bestaand huis wil kopen moet daarvoor nu gemiddeld 352.000 gulden neerleggen; vorig jaar was dat nog 298.000 gulden.

,,Een rentestijging van twee procentpunten boven een gemiddelde hypotheekrente van vijf procent maakt de gemiddelde koopwoning onbetaalbaar voor eenverdienende, modale werknemers'', schrijft de NVM. Veel financiële instellingen bieden nu al een hypotheekrente die hoger is dan zes procent. Gisteren werd bekend dat Roparco (onderdeel van de Robeco Groep) de rente voor tienjarige leningen verhoogt tot 6,4 procent. De verwachting is dat andere financiële instellingen binnenkort volgen. Aegon verhoogde een maand geleden al de tarieven voor tienjarige leningen tot 6,3 procent.

De spectaculaire prijsstijgingen die de Nederlandse huizenmarkt al jaren kenmerken hebben de afgelopen maanden in binnen- en buitenland tot bezorgde reacties geleid. Gezaghebbende instanties als de OESO en De Nederlandsche Bank waarschuwden voor de hoge huizenprijzen en de daarmee samenhangende hypotheekschulden. Het vermoeden was dat de huizenmarkt pas tot rust zou komen als de hypotheekrente met ten minste 1,5 procentpunt zou stijgen. Dat is inmiddels gebeurd, maar de prijzen blijven onverminderd omhoog gaan. Hoewel Amsterdam (plus 27,3 procent) en Utrecht (plus 22,1 procent) nog steeds koploper zijn, is volgens de NVM in de meeste `dure' gebieden de rek er wel uit. ,,Het estafettestokje van hoge prijsstijgingen wordt overgenomen door de overige delen van het land''.