Melkert stelt privatisering ter discussie

De PvdA wil de huidige golf van privatiseringen een halt toeroepen. Fractievoorzitter Melkert noemde gisteren voor de NOS-televisie ,,nee, tenzij'' een goed uitgangspunt voor het afstoten van ,,vitale publieke taken''.

Hiermee tekent zich een Kamermeerderheid af tegen de huidige tendens van privatiseringen. Die hebben plaats in nutssectoren als energie, openbaar vervoer en sociale zekerheid. Eerder dit jaar liet CDA-leider De Hoop Scheffer zich ook kritisch uit ten opzichte van de privatiseringen, terwijl diens partij net als de PvdA de invoering van marktwerking jarenlang had ondersteund. Tijdens de algemene beschouwingen in september sprak Melkert nog uitsluitend vragenderwijs over het nut van privatisering. De linkse oppositiepartijen SP en GroenLinks verzetten zich altijd al tegen de verkoop van nutsbedrijven.

Melkert zei gisteren in het televisieprogramma Den Haag Vandaag ,,geen nieuwe dogma's'' in het leven te willen roepen door privatiseringen per definitie af te wijzen, maar vindt dat er altijd eerst gevraagd moet worden naar ,,de bewijslast'' voor de stelling dat publieke taken effectiever kunnen worden uitgevoerd door marktpartijen en dat er voldoende toezicht kan plaatsvinden.

Het treinongeluk deze week in Londen waarbij tientallen doden vielen noemde Melkert gisteren een ,,teken aan de wand''. De schuld daarvoor kan niet uitsluitend aan de privatisering van het Britse spoor worden gegeven, maar vragen als ,,hoe regel je de aansprakelijkheid, hoe functioneert het toezicht, het zijn vragen waarvan de antwoorden onvoldoende voor handen zijn'', aldus Melkert.

De sociaal-democratische fractieleider keert zich tegen de plannen om de reeds verzelfstandigde NS via een beursgang te privatiseren: ,,Ik zou niet graag naar Berlijn of Parijs moeten gaan om met de pet in de hand te vragen of ze ook alsjeblieft aan de belangen van reizigers kunnen denken.'' Premier Kok liet de afgelopen maanden doorschemeren wel een voorstander te zijn van de verkoop van de NS, dat nu nog volledig in handen van de overheid is.

Tegenover het `nee, tenzij' van Melkert zette minister Jorritsma van Economische Zaken gisteren in een reactie haar eigen uitgangspunt bij de privatisering van nutssectoren: ,,ja mits''. Eerder dit jaar werd binnen het kabinet al een diepgaand meningsverschil zichtbaar over de voordelen van liberalisering en privatisering. Minister Pronk (Milieu), partijgenoot van Melkert, verzette zich met succes tegen de verkoop van drinkwaterbedrijven aan niet-overheden.