`Leider CP Rome werkte voor KGB'

De Italiaanse communist Armando Cossutta, partner in de in Italië regerende centrum-linkse coalitie, is volgens het Mitrochin-dossier jarenlang een vertrouweling van de Russische geheime dienst KGB geweest, zo blijkt uit de lijst met namen die het Italiaanse kabinet gisteravond heeft vrijgegeven.

De 72-jarige Cossutta komt met ruim tweehonderd anderen voor in het dossier over KGB-activiteiten in Italië. Lang niet iedereen op die lijst kan beschouwd worden als een spion. Er staan secretaresses van Buitenlandse Zaken op die informatie hebben gekopieerd, ondernemers die benaderd moesten worden, en journalisten die een paar keer met Russen hebben gegeten.

Het kabinet had de lijst liever later vrijgegeven, om in de informatie die de voormalige KGB-archivaris Vasili Mitrochin heeft overgeschreven, beter het kaf van het koren te kunnen scheiden. Maar de politieke en mediadruk om het dossier volledig openbaar te maken bleek niet te weerstaan. Premier Massimo D'Alema, een ex-communist, werd verweten dat hij de lijst geheim wilde houden om politieke geestverwanten te beschermen.

Sommige politici uit de rechtse oppositie vinden dat het kabinet, dat de steun van Cossutta's communistische splinterpartij nodig heeft voor een kamermeerderheid, moet aftreden. Oppositieleider Silvio Berlusconi pleitte 's avonds laat voor een parlementaire onderzoekscommissie. D'Alema zei vanmorgen daar niets voor te voelen. Hij beschuldigde de oppositie van een ,,vulgaire en wrede'' campagne en zei dat hij het aan de justitie wil overlaten om te bepalen of op basis van het dossier actie moet worden ondernomen. D'Alema zei dat Cossutta, wiens partij twee ministers heeft, geen probleem vormt voor het kabinet.

Cossutta was de meest Moskou-getrouwe communist in wat de grootste communistische partij van West-Europa was. Hij kreeg aparte financiële steun uit Moskou en volgde de partij niet toen die in 1991 haar naam veranderde. Cossutta reageerde laconiek op de beschuldiging dat hij tot in de jaren tachtig voor de KGB heeft gewerkt. ,,Ik heb veel relaties gehad met de Sovjets, dat is geen grote ontdekking, dat weet iedereen. De Italiaanse Communistische Partij, waarvan ik toen een leider was, had frequente en intense contacten,'' zei hij. ,,Heeft men niet in de gaten dat dit allemaal iets lachwekkends heeft?''

    • Marc Leijendekker