Kankerpatiënt overgeplaatst

De 80-jarige kankerpatiënt L. Hankes van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) zal worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Het UMCU zal hem tot die tijd optimaal dienen te verzorgen, maar de artsen kunnen niet gedwongen worden een behandeling uit te voeren die zij medisch zinloos achten.

Dit heeft president H. Schepen van de Utrechtse rechtbank vanmorgen bepaald. Volgens de president is ,,een ernstige vertrouwensbreuk'' ontstaan tussen de patiënt en zijn dochter Sophie en het ziekenhuis. De dochter spande een kort geding aan omdat zij vindt dat haar vader ten onrechte intensieve medische zorg wordt onthouden.

Volgens Sophie Hankes heeft haar vader bij ziekenhuisopname in juli met de artsen afgesproken dat in geval van complicaties alles gedaan zou worden om zijn leven te behouden. Kort na de operatie aan een darmtumor traden complicaties op. Hankes werd overgeplaatst naar de intensive care. Toen zijn toestand weer stabiel was, werd hij overgebracht naar de medium care. De artsen oordeelden toen dat bij een nieuwe terugval reanimatie en hernieuwde opname op de intensive care ,,medisch zinloos is''. Volgens de rechter is medische zinloosheid een oordeel dat primair door de behandelend arts dient te worden gegeven. De patiënt kan zo'n behandeling niet afdwingen. Het ziekenhuis laat weten het besluit tot overplaatsing verstandig te vinden. ,,De rechter heeft de zelfstandige rol van artsen benadrukt.''

Vraaggesprek: Pagina 3